Aby získal modrou knížku a nemusel na vojnu, měl také „papíry na hlavu". Pozdější odvážné texty v časopise Mladý svět jej vynesly na výslunní. Byl v centru revolučního dění roku 89 a sepsal o tom knihu. Založil sázkovou kancelář, kterou před časem prodal. Napsal skvělé písňové texty. Teď se chce stát prezidentem republiky. Kdo? Michal Horáček.

Horáček v týdnu zavítal do Nymburka. Po prohlídce pivovaru (a nezbytné ochutnávce Postřižinského) besedoval s místními v restauraci Katovna. Odpovídal na řadu zvídavých dotazů, včetně těch od Deníku. Třeba i o nápadu na znovuzavedení povinné základní vojenské služby. „Mám v knihovně snad 10 tisíc knih, přesto je tou nejcennější modrá knížka. Tehdy to patřilo k sociálnímu statusu, mít modrou knížku. Dneska je situace jiná, ovšem jsem pro zachování profesionální armády. Mladí chlapci potřebují roky pro svá studia a a své lásky. Povinnou vojnu bych nepodpořil," řekl Horáček. Konstatoval i fakt, že není rád za zvolení Trumpa americkým prezidentem a USA považuje za nejbližšího spojence naší země.

Večer se pak přesunul na talk show Večery v klubu do Hálkova divadla. Kde mimo jiné zavzpomínal i na předrevoluční působení ve Svazu invalidů. V té době začal psát a poslouchal tranzistorové rádio. „Pamatuji si, jak jednou v něm říkali, že za prezidentem Gustávem Husákem přijíždí sovětští poradci. Jeden se jmenoval Surovcev a druhý Chytrov. Mám pocit, že už tam dneska jsou zase," bavil zaplněnou malou scénu.

Zdůraznil, že zatím je sám pouze kandidátem na kandiáta na funkci prezidenta. „Zatím parlament neschválil přesné podmínky, za nichž mohu jako nezávislý kandidovat. Donedávna jsem si myslel, že je to jen šlendrián, teď už mám obavu, že je to úmysl. Ale možná jsem jen moc podezíravý," řekl úspěšný textař a vášnivý sázkař na koně.