Špatnou zprávou je, že se prodlouží doba rekonstrukce, o zvýšení nákladů nemluvě. Dobrou zprávou zejména pro pacienty je fakt, že provoz rehabilitace, která je v dotčených prostorech standardně umístěna, bude mít i nadále potřebné zázemí v pavilonu E, kam byla dočasně přesunuta.

Stavební práce na započaté rekonstrukci pavilonu A v nymburské nemocnici ukázaly, že výměny stoupaček a hlavních rozvodů vody v suterénu a přívody, které jsou po desetiletích provozu zarostlé a místy zrezivělé až do kritického stavu, nejsou jedinými nutnými úpravami.

Po odkrytí a vysekání potrubí se ukázalo, že v dezolátním stavu jsou rovněž rozvody topení a v nevyhovujícím pak také rozvody elektrické. Zároveň se objevil další problém, který na budově zanechal čas, a to abnormálně promáčená vnější obvodová zeď.

Ilustrační foto
Maskovaný muž s pistolí byl asi Nymburák



Všechna tato fakta nebyla podle Aleny Havelkové, jednatelky Nemocnice Nymburk, zjistitelná do doby, než se začalo s původně plánovanou rekonstrukcí.

„Vyhodnotili jsme, že je mnohem efektivnější provést veškeré úpravy v rámci v současnosti probíhajících prací, abychom nemuseli v budoucnosti opět přistupovat ke všem provozním peripetiím, které s sebou každá rekonstrukce přináší,“ uvádí Alena Havelková. Dodala, že už došlo k dohodě s investorem, kterým je město Nymburk. Radnice souhlasila, že uvolní další finanční prostředky, které pokryjí veškeré nezbytné náklady na opravy.

Výměna stoupaček a rozvodů se dotkne i dalších oddělení. Kromě chirurgie v přízemí budou vyměněny i stoupačky a rozvody do některých pokojů. Jedna z nových stoupaček bude procházet i onkologickým oddělením. Bude proto nutné krátkodobé zavření denní místnosti personálu. Pacientů by se omezení nemělo dotknout.

Křečkovští koštovali pálenky při cimbálovce.
OBRAZEM: Křečkovští koštovali pálenky při cimbálovce



„Velký zásah bude proveden i na gynekologicko-porodnickém oddělení, kde budou opraveny poškozené rozvody v koupelnách gynekologických pokojů,“ doplňuje technicko-provozní náměstek Michal Breda.

Pacientky posledně jmenovaného oddělení se díky tomu dočkají vyššího komfortu. V současné době má svoji samostatnou toaletu a sprchový kout pouze jeden pokoj, který je ale nabízen jako nadstandardní. Další dva, na nichž je umístěno celkem osm lůžek, se dělí o společné sociální zařízení na chodbě oddělení. V rámci právě probíhajících prací nemocnice vybuduje na jednom z nich vestavbu samostatného sociálního zařízení, což se určitě stane pro pacientky vítanou změnou.

Nové nutné práce vyjdou podle odhadu odborníků bezmála na čtyři sta padesát tisíc korun.

Už posedmé se konalo v poděbradské čtvrti Velké Zboží klání o Železného hasiče.
OBRAZEM: Železný hasič je opět z Velkého Zboží