Peter Chudovský umí vyrobit lahodný ovčí sýr. Nymburský deník se o tom na vlastní chuťové pohárky přesvědčil v úterý v Semicích, kde právě probíhalo Farmářské léto. Akci připravil Český rozhlas Region ve spolupráci s biofarmou v Košíku.

Paní Iva ze Semic se přiznala, že ovčí sýr jí vůbec poprvé v životě. Nebyla sama. Nemohli jsme se nezeptat člověka přímo od fochu.

Podle jaké receptury vyrábíte ovčí sýr v Košíku?
Receptura pochází ze Slovenska, od bači Pavola Janiče, ale už jeho starý otec, také bača, používal tuto recepturu. My jsme ji přijali a řídíme se jí.

Vy jste Peter odkud?
Já pocházím z Liptovského Mikuláše. Je nás tu víc na farmě díky paní Dagmar Havlové, manželce vědeckého pracovníka Ivana Havla.

Sýr udíte, pak dozrává. Jak to celé probíhá?
Udíme jej na ovocném dřevě, poslední dobou především na švestkovém. Totiž vůně tohoto dřeva s ovčím mlékem jsou nejlepší ingredience pozdějšího sýru. Ovčí sýr v naturální podobě by se měl do týdne zkonzumovat, ten klasický lisovaný zraje 2 až 3 měsíce.

Máte tu na stole k ochutnání tři sýry…
Ano, ten základní je stoprocentní tvrdý, lisovaný nebo také zrající mu říkáme. Sýr, co tady mám nakrájený na kostičky, si můžete libovolně okořenit například bylinkami. 
A pak je tu klasický uzený ovčí sýr.