Nejen postávání 
u kádí plných ryb a samotný prodej je náplní práce prodejce svátečních kaprů, štik a dalších ryb, které skončí na štědrovečerním talíři.

Jiří Jech je tradičním prodejcem na Boleslavské třídě. Letos tam bude od víkendu nabízet ryby už po jedenácté. Sám říká, že své zákazníky už naučil určitému standardu
a z něj nehodlá slevit. „Letos jsme opět museli investovat. Nová vzduchotechnika a nerezový vál přišli na 6 tisíc korun. Další peníze jsme investovali do váhy, také platíme městu zábor chodníku. Ale 
s tím se samozřejmě musí počítat," vysvětluje zkušený prodejce.

Navíc je velmi pečlivý na věci kolem hygieny. „Nemůžu ani vidět, když někde u hypermarketů prodejci šlapou ve vnitřnostech a všechno kolem mají zakrvácené. I tento prodej musí mít svoji úroveň. Navíc je zbytečné zavdávat nějaké důvody k případným pokutám ze strany kontrol. To opravdu nemáme zapotřebí," říká Jiří Jech.

Letošní největší problém při prodeji se bude jmenovat vysoká teplota venkovního vzduchu. „Budeme mít v kádích chlazení. Ryby už jsou měsíc v sádkách, kde jsou zvyklé na teplotu vody kolem dvou až tří stupňů. V počasí, jaké má být, tedy kolem dvanácti stupňů, se voda může dostat až k osmi stupňům, a to by nedělalo rybám dobře," říká prodejce.

I letos přichystal pro své zákazníky novinku. „Sortiment rozšiřujeme o tolstolobika. Dále budeme nabízet líny, které jsou vlastně náhražkou pstruha, ale jsou odolnější. Rybou letošních Vánoc však bude amur. Loni po nich byla obrovská poptávka, bohužel jsme je nesehnali. Letos budu mít v Nymburce k dispozici dva metráky této ryby," konstatuje Jech.

A v čem by měl být amur lepší než tradiční kapr? „Má jemnější maso. Pokud se tedy bavíme o váze dvě až tři kila. Je to ryba, která vlastně žere trávu. Při vyšší váze je pak tučnější," vysvětluje muž, který rybám skutečně rozumí.

V nabídce rybího repertoáru nebudou chybět už téměř tradiční jeseteři. „Vedu je pátým rokem a jsou lidé, kteří si na to zvykli a chodí si pro jesetera pravidelně každý rok," krčí rameny prodejce.

A co zajímá kupující nejvíce, je pochopitelně cena za kilogram. Jiří Jech ještě pevně dané ceny nemá. Pro ryby teprve pojede a ledacos ještě bude vypočítávat. Ale zásadní věc ví. „Počítám s tím, že oproti loňsku budu zlevňovat. Letos se opravdu urodilo velké množství ryb, navíc loni nárůst prodeje výrazně vzrostl, což chci promítnout do ceny. Kilogram kapra by měl být pod 80 korunami," počítá prodejce.
Samozřejmostí jsou služby jako zabití a vykuchání ryby. Kupujícím bude k dispozici 
i svařák.