Do Vánoc se ještě zdá být daleko – vždyť ani obchodníci, jejichž aktivity příchod svátků tradičně předznamenávají, ještě nakupující neupozorňují, že je čas nakupovat dárky a dekorace – nicméně pohled do kalendáře hovoří jasně: za čtvrt roku…

Vánoční prohlídky, které loučeňský zámek nabídne již od konce listopadu, chtějí ukázat, že tradice „nejkrásnějších svátků v roce“ nepředstavují pouze stromeček a kapr. Atmosférou Vánoc ožijí nejen zámecké komnaty, ale i park slibující podívanou na největší adventní věnec v Čechách.

Komnaty knížecí rezidence, která přibližuje život rodiny Thurn-Taxisů na počátku 20. století, pak nabídnou hned 18 vánočních stromečků. Včetně lidového i knížecího. Nebo pošťáckého. A také těch zcela neobvyklých: k vidění budou třeba stromeček peříčkový, skleněný, čokoládový, voňavý, zpívající – a dokonce také světelný, virtuální nebo neviditelný. „Nejimpozantnější bude strom prezidentský, v barvách trikolóry, který připomeneme sté výročí založení samostatného československého státu,“ láká již s předstihem Řeháková.

V prvorepublikovém duchu se také zčásti ponese přiblížení vánočních tradic. Projekt Příběh vánočního stromečku, který má na zámku pokračovat i v dalších letech, však nabídne i zahraniční inspiraci a představení nových vánočních trendů, připomněla jednatelka zámku Kateřina Šrámková. „Příběh vánočního stromečku je zpracovaný také ve variantě pro školy a firemní setkání,“ doplnil kastelán Vratislav Zákoutský.

Zámek Hořovice
Milovníci památek mohou ušetřit na vstupném
Renesanční zámek v Přerově nad Labem.
Plány na vznešenou budoucnost přerovského zámku zůstávají zatím v říši snů