ON-LINE reportáž ke koronaviru najdete ZDE

O tom, že nymburská nemocnice má pro takový případ vyklizené nedávno rekonstruované oddělení E, jsme již před pár dny informovali. Preventivní opatření přijímá i druhá nemocnice v regionu, Městská nemocnice v Městci Králové. Její mluvčí Lucie Drobík Kolářová některá opatření vyjmenovala a vysvětlila. „Pro případné pacienty s nákazou COVID-19 jsou vyčleněna lůžka na izolovaném pracovišti,“ uvedla mluvčí. Prozatím se jedná o tři lůžka na interním oddělení, ale jejich počet se může v dohledné době navýšit. Každé oddělení pak má k dispozici izolační místa pro podezřelé pacienty.

Novinkou pro všechny pacienty nemocnice je od pondělí 30. března pouze jediný vstup, který bude podobně jako v Nymburce sloužit jako filtr a kde bude každému příchozímu změřena teplota a na ruce dostane dezinfekci. Relativně dobrá je současná situace s ochrannými pomůckami pro personál. „V tuto chvíli disponujeme dostatečným množstvím ochranných pomůcek pro svůj personál. Částečné vykrytí objednávek od dodavatelů a spuštění distribuce státních dodávek zajistily zásobení nemocnice dezinfekčními prostředky, respirátory typu FFP2, jednorázovými rouškami, rukavicemi a ostatními ochrannými pomůckami,“ uvedla Lucie Drobík Kolářová. Nově v posledních dnech také dostali od kraje 100 kusů respirátorů FFP3. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Slatinné lázně se mají stát jedním z center péče o seniory s koronavirem

 Předtím měla nemocnice tyto respirátory pouze v omezeném množství pořízené ve vlastní režii ještě před vypuknutím krizové situace. „Ve státních dodávkách do nemocnic bohužel tento typ respirátorů dosud obsažen nebyl,“ doplnila mluvčí nemocnice. Respirátory typu FFP3, které jako jediné zajistí zdravotníkům bezpečí před nákazou, už mají ze státních zásob od víkendu v nymburské nemocnici. V sobotu si pro ně do skladu v Benešově dojela jednatelka Nela Gvoždiaková. V předchozí státní dodávce nebyly.

Zpět k městecké nemocnici. Té v současné krizové době pomáhá i řada dobrovolníků, iniciativ a sdružení. Potřebné roušky dodali dobrovolníci z iniciativy Městec sobě. Ruku k dílu přidala i místní vietnamská komunita, která dodala jednorázové obleky. Hasiči ze sousedního Dlouhopolska pomohli finančním darem, místní firma dodala dezinfekci. Pro kontakt s případným nakaženým jsou nachystány celoobličejové masky s filtrem, které darovalo ČVUT. „Všem dárcům a dobrovolníkům z celého srdce děkujeme. Vaši další podporu uvítáme,“ zakončila mluvčí nemocnice Lucie Drobík Kolářová.

Ilustrační foto
Lysá nad Labem hlásí první případ nákazy

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník