Zámku v Přerově nad Labem po čase opět hrozí, že skončí v soukromých rukou bez záruky jeho otevření směrem k široké veřejnosti.

Noví radní Středočeského kraje se totiž rozhodli revokovat rozhodnutí svých předchůdců o koupi zámku, které padlo před třemi lety. Důvody, které je k tomu vedly, zatím nejsou známy. Na březnovém zasedání s nimi krajské zastupitele seznámí radní pro oblast kultury a památkové péče Daniel Marek.

Polabské muzeum, pod jehož správu by zámek v případě odkoupení Středočeským krajem patřil, je podle ředitele Jana Vindušky stále připraveno jeho prostory využít a logicky propojit se sousedním skanzenem.

Starosta Přerova nad Labem Petr Baumruk připomněl, že by obec uvítala, kdyby se prodej zámku vyřešil co nejdříve. Proto se také na sklonku minulého roku obec obrátilas výzvou na současného majitele, jímž je Český rozhlas. Ten potvrdil svůj záměr prodat renesanční zámek třetí osobě.

„Snažili jsme se vysvětlit, že když se zámek neobývá, tak chátrá. Myslím, že jeho zástupcům, s nimiž jsme jednali, je to jasné. Máme se v brzké době dohodnout na tom, že obec pomůže s údržbou zeleně kolem zámku a s úklidem okolí. Snažíme se pro to udělat maximum, vždyť zámek je také naše vizitka," říká starosta Petr Baumruk.