Až dva miliony korun budou podle předsedkyně sdružení praktických lékařů na Nymbursku, poděbradské lékařky Ireny Proxové hrozit každému lékaři, který po 1. lednu 2018 vystaví pacientovi papírový recept. Od tohoto data budou totiž nemocní dostávat od svých lékařů pouze kódy, se kterými zamíří pro léky do lékáren.

„Nevadí mi elektronizace zdravotnictví, ale arogantní způsob, jakým je zaváděna. Já se k protestu připojím. Snažili jsme se mnohokrát komunikovat s ministerstvem, ale žádná jednání neproběhla. Vše je řešeno direktivně a v nepřátelské rovině,“ řekla Proxová.

K protestu se připojí rovněž nymburský praktický lékař pro děti a dorost Zdeněk Weiss. Problém vidí například v tom, že zanikl obor praktický lékař pro děti a dorost a nový zákon počítá už jen s dětskou pediatrií, tedy tou nemocniční.

„Oba obory měly jiné náplně i vzdělávání lékařů. Jedna věc je, že stát proklamuje péči o děti, na druhé straně ale zruší základní obor, který nám záviděl celý svět,“ poznamenal Weiss.

Kněžická bioplynová stanice se má do budoucna rozšířit.
Cestou Kněžic chce jít evropská energetika

Podle lékařů je zřejmě nejzávažnějším problémem současné doby způsob zavádění elektronických receptů.

V praxi si podle Weisse musí lékař zřídit kvalifikovaný certifikát na elektronický podpis. S ním se přihlásí do aplikace Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který mu vygeneruje přístupové certifikáty do aplikace elektronického receptu. Pacient, který přijde do ordinace, dostane od lékaře místo papírového receptu jen kód, s nímž si pak v lékárně vyzvedne předepsaný lék. „Už nebude možné předepsat recept jinak. Když pojedu k dítěti s horečkou domů, tak ho vyšetřím a řeknu rodičům, že se mnou musí do ordinace, abych jim mohl vystavit recept. Není žádná jiná alternativa,“ připomněl lékař.

V současné době už systém elektronických receptů funguje ve zkušebním provozu. „Dozvěděli jsme se, že zátěžové zkoušky už udělali a systém nespadl. Vím ale, že kolegové v našem okolí ho ještě nevyužívají, takže netuším, jakým způsobem byl zátěžový test proveden,“ řekla Irena Proxová.

Lékaři mají také obavy, že v případě počátečního selhání systému, jako to bylo například u registru vozidel, se pacienti ke svým lékům nějaký den vůbec nedostanou.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Bývalý zaměstnanec kraje je podezřelý ze zpronevěry

V nymburské poliklinice na sídlišti se část lékařů k protestu také připojí. Určitě MUDr. Eva Kaňková: „Ano, budu stávkovat. Kvůli všem důvodům, které jsou v médiích uváděny. Tedy kvůli EET, elektronickým receptům a dalším věcem.“

S lékaři budou ve středu protestovat také lékárníci. Zavřou lékárny na symbolických třicet minut od 10.30 do 11 hodin. Ke stávce se připojí i Eva Drápalíková, provozující lékárnu na nymburském náměstí Přemyslovců.

„Zavřu na uváděnou půlhodinu. Bohužel si lékárny nemohou dovolit protestovat celý den jako lékaři. Současné kroky směřují k tomu, že lékárny skutečně zaniknou,“ vysvětlila důvody připojení se k protestu Drápalíková.

Ve středu 18. října letošního roku vyhlašují praktičtí lékaři stávku, ve které protestují proti:
* trvalému zvyšování administrativy okrádající lékaře o čas určený pacientům

* zrušení oboru praktický lékař pro děti a dorost, který úspěšně vzdělával mladé lékaře v primární péči o děti

* trvalému neplnění slíbeného rozšiřování kompetencí praktických lékařů (například předepisování léků, které pacient potřebuje)

* nekoncepčnímu a direktivnímu zavádění elektronizace zdravotnictví

* ačkoli ministerstvo opakovaně deklaruje podporu primární péče, reálným důsledkem jeho činnosti je v řadě oblastí ukončení ordinací praktických lékařů

Průjezd Nymburkem a Poděbrady zkoušeli hasiči ve čtvrtek večer.
VIDEO: Kde hasiči neprojedou, zkoušeli ve městech