S cílem seznámit děti a mládež se zajímavými výrobními firmami ve středočeském regionu, přiblížit jim jejich provozy a přilákat je ke studiu potřebných oborů připravila Krajská hospodářská komora Střední Čechy netradiční soutěž s názvem Poznáváme firmy ve středních Čechách.

Soutěž spočívá v možnosti navštívit zajímavé výrobní firmy v našem regionu, díky čemuž se malí návštěvníci i jejich dospělý doprovod například dozví, jak se vyrábí ručně broušené sklo nebo jak vznikají skleněné dekorační předměty. V rámci soutěže si mohou návštěvníci vyzkoušet v autentickém výrobním prostředí některou 
z ručních technik jako plstění, keramiku, tkaní.

A nejen to. Dobrodružství slibuje prozkoumání výroby letadel nebo proces restaurování starých kovových předmětů, takže jsou k nerozeznání od nových. Mnohé také jistě překvapí, že špičkové polohovací postele, bez nichž se neobejdou jednotky intenzivní péče v nemocnicích nejen u nás, ale i v zahraničí, vyrábí firma z našeho okolí. Podobně kloubní náhrady, které operují lékaři pacientům po celém světě, vyrábí další významná firma právě ve středních Čechách. To je jen část z toho, co se můžou dozvědět ti, kdo se do soutěže Poznáváme firmy ve středních Čechách zapojí.

Jak na to, zjistí zájemci na webu www.khkstrednicechy.cz. U loga soutěže najdou brožuru s pravidly soutěže a podrobnými informacemi o soutěžících firmách. Dále si zde mohou stáhnout hrací karty. Ty jsou k dispozici také v jednotlivých firmách a v infocentrech v Nymburce, Poděbradech, Mladé Boleslavi a dalších středočeských městech. Vtip je v tom, že za každou návštěvu obdrží účastníci razítko do svých hracích karet, které pak postupují do slosování. V prosinci budou vylosovány 3 hlavní ceny pro nejpilnější sběratele a 3 ceny útěchy. 
A všechny ceny stojí za to. Zahrnují iPady, tablety, fotoaparát i dárkové poukázky. Je to díky Středočeskému kraji, který soutěž tímto způsobem výrazně podpořil.

„Když jsme oslovovali firmy s návrhem zapojit se do soutěže, setkali jsme se 
s velkým ohlasem. V tuto chvíli je přihlášených 21 většinou tuzemských výrobních firem, které mají možnost pustit do svých provozů návštěvy z řad veřejnosti. Výjimkou jsou potravinářské firmy, kde platí přísné hygienické předpisy. Stejně tak se nemohou přímo zapojit do soutěže nadnárodní firmy, které potřebují souhlas své zahraniční mateřské firmy," přibližuje výběr firem Vladislava Šizlingová z Krajské hospodářské komory Střední Čechy.

Jak dále uvedla, soutěž bude pokračovat až do 30. listopadu s tím, že se začátkem školního roku se předpokládá zapojení škol. „Koncem prázdnin budeme znovu oslovovat střední 
i základní školy a doufáme, že budou mít o tuto aktivitu zájem. Může totiž žáky významně motivovat při výběru jejich budoucí profese," dodává Vladislava Šizlingová. V případě dotazů k soutěži je možné ji kontaktovat na tel. 702 020 489 nebo e-mailem sizlingova@ komora.cz.