Ničivé povodně. Tak budou zřejmě pojmenovány ty na Nymbursku s letopočtem 2013. Všichni jako jeden muž říkají: Tohle nepamatujeme. Život se pomalu vrací do normálu. Voda se drala ale 
i tam, kde nikdy nebyla. Nejvíc řádila ve Vestci a Křinci. Později zasáhla neobvykle silně 
i například v Netřebicích, Budiměřicích, Úmyslovicích nebo Rašovicích. V těchto místech přikrmoval povodeň Komárovský rybník, který se 
v pondělí večer protrhl.

S vodou se potýkali 
v Kounicích, Činěvsi, Městci Králové, Polabci, Koutech, Přední Lhotě, Hořátvi či Pátku. Mohly za to vydatné deště, říčky a potoky Mrlina, Výrovka, Koutecký potok, meliorační potok, i nepojmenované strouhy. Trhliny v rybnících vytvářely další říčky, mnoho vody stékalo z polí. Neměla se už kam vsakovat.

„Hasiči jsou stále v akci, odčerpávají kvanta vody ze zatopených domů, z lagun. Vodu vrací do Mrliny," uvedl Zdeněk Vlasák z Hasičského záchranného sboru v Nymburce.

Podle něj bylo v akci až 25 sborů, ať už profesionálů, tak dobrovolníků. Vlasík hodnotí letošní povodeň jako jinou oproti té v roce 2002. „Povodeň je jiná, nepředvídatelná. Voda nešla jen z řek a potoků, ale také z polí. Nyní zasahujeme například v Úmyslovicích a Netřebicích. Načerpáme ze soustavy čerpadel 200 tisíc litrů vody za minutu," uvedl Vlasák.

Ve Vestci museli odmítat dobrovolníky, kteří se hlásili pomoci s úklidem. „Měli jsme dost zájemců, ale v obci je obrovská solidarita a všichni si pomáhají. Děkujeme za materiální pomoc. Například obci Mcely, pomoc přišla z Milovic. I jednotlivci nám vozili čistící prostředky, košťata, lopaty, hadry a gumové rukavice. Těch je neuvěřitelná spotřeba," uvedl starosta Vestce Jaroslav Janata.

Ten už zažil povodní několik, dalo by se říci, že Vestec je opravdu velkou vodou prověřovaný. To, co však přišlo letos, byl úder zase o něco silnější než před deseti lety.
„Vestcem vlastně v jednu chvíli tekly Mrliny dvě. Jedna korytem a druhá obcí. Nyní se čerpá voda tam, kde ještě škodí a vrací se do struh, které ústí do Mrliny," věděl Janata. 
Ve Vestci bylo v nejtěžším období evakuováno přes 200 lidí, což je v podstatě celá vesnice.

Do Křince až na náměstí se podívala rozvodněná Mrlina, po protržení hráze Komárovského rybníka došlo k evakuaci asi sedmi set obyvatel. „Někteří odjeli autobusem na noc na Loučeň, většina ke známým. Lidé také nocovali v autech pod kopcem Chotuc," uvedl starosta Křince Milan Moc.

V Křinci se také čerpá voda ze sklepů, v provozu je kolem dvaceti vysoušečů. Ovšem nefungují tu pevné linky, někomu tedy ani internet. „Nedokážu říct, kdy to bude zprovozněno. Voda se vyskytla i v mateřské školce, od pondělí bychom chtěli provoz i tady obnovit," informoval Moc.

V některých obcích vznikají povodňová konta, kam mohou lidé posílat finance. „Ve čtvrtek uvedeme na stránkách Vestce číslo konta. Peníze, které obdržíme, ihned předáme těm, kteří to tady nejvíce potřebují. Humanitární pomoc doputuje tam, kam má," uvedl Janata.

Povodňová komise v Nymburce spustila ve středu na stránkách Nymburka –www.meu-nbk.cz – aplikaci pro obce a občany postižené povodněmi.
„Obce a občané, kteří byli postiženi povodní, budou prostřednictvím aplikace žádat 
o pomoc. Zároveň prosíme občany, podnikající fyzické osoby a právnické osoby o nabídky pomoci obcím zasaženými povodněmi," vyzval místostarosta Nymburka Zdeněk Vocásek.

„Od středy bylo do aplikace vloženo patnáct záznamů. Lidé nabízejí materiální pomoc i pomoc při úklidových pracích. Obce žádají o čerpadla, zahradní hadice, pracovní rukavice a repelenty. Občané zde také naleznou aktuální informace – například přehled dopravních omezení a uzavírek silnic či informace státní veterinární správy," doplnil místostarosta Vocásek.