Po té, co v listopadu 2016 zažilo vedení obce ledovou sprchu v podobě vyslechnutí záměru České pošty provést změnu provozovatele místní pobočky z důvodu nerentabilnosti, svěřila se starostka Dymokur Ludmila Kubálková nymburské redakci. Měla oprávněnou obavu, že hrozí uzavření pobočky, neboť v rámci projektu České pošty Pošta Partner se měla stát novým provozovatelem ideálně obec, ovšem podmínky, které Česká pošta nabízela, byly daleko za hranicí únosnosti obecního rozpočtu. Jiný provozovatel z řad místních podnikatelů nebyl podle starostky přijatelný z hlediska dostupnosti i zajištění kvality služeb pošty.

Čtěte také: Starosta má jít na 5 let do vězení za zpronevěru!

Nymburský deník zveřejnil 13. prosince loňského roku článek, v němž vylíčil situaci z pohledu obce, která ji vnímá jako další diskriminaci venkova a ztěžování života jeho obyvatel. A Dymokury se rozhodly dále jednat. Starostka napsala dopis Generálnímu ředitelství České pošty a dalším zainteresovaným institucím a osobnostem. „Také jsme se obrátili na starosty okolních obcí i těch, kteří mají podobné zkušenosti, ti všichni nás podpořili," popisuje další kroky starostka Kubálková.

Připomeňte si: Dymokurům hrozí, že přijdou o poštu

Iniciativa obce se vyplatila. S podporou senátora Tomáše Czernina bylo vyvoláno jednání na Ministerstvu vnitra za účasti zástupce České pošty, a to skončilo k radosti celé obce úspěchem. Zástupce České pošty hned v úvodu potvrdil zachování pobočky v obci.

„Jednání u náměstka ministra vnitra mělo úplně jinou úroveň, na rozdíl od podzimní schůzky v Dymokurech, při níž zástupce České pošty argumentoval nerentabilností pobočky, ale konkrétní čísla neznal ani následně nezaslal. Myslím, že jednání na ministerstvu proběhlo na úrovni i díky tomu, že Nymburský deník naši kauzu medializoval. Ze zveřejněného článku bylo jasné, že se nedáme," říká starostka Kubálková.

Jediný potenciální provozovatel pobočky pošty kromě obce je v tuto chvíli Jednota, spotřební družstvo v Nymburce, člen skupiny Coop. Podle vyjádření jeho předsedy Vladimíra Procházky se však nebude Jednota o provozování pošty v Dymokurech ucházet. Pouze v případě, že by hrozilo ze strany České pošty zrušení místní pobočky, Jednota by o jejím provozování uvažovala.

Buď jak buď, jedno je jisté. Pošta bude dál v Dymokurech fungovat. Ku spokojenosti ji budou moci nadále využívají nejen místní, ale i občané přilehlých vsí – Činevsi, Velenic a Chotěšic, což čítá více než dva tisíce lidí. Mnozí z nich mají své účty u Poštovní spořitelny, pravidelně využívají služeb pošty. Umístění pošty v centru obce je zcela zásadní především pro seniory, kteří si sem chodí pro důchod.

Čtěte také: Kdo bude další Miss Polabí? Blíží se casting