„Jde o odstranění zbytečné byrokracie, možnost přímého vstupu do jednotlivých systémů přímo při kontrole na ulici a tím i k urychlení všech procedur, například při kontrole osob." To řekl vedoucí Územního odboru Policie ČR v Nymburce Marek Jirouš, když za účasti starosty Milovic Milana Poura předával nový tablet k užívání milovickým policistům.

Co všechno speciální tablet dokáže? „Hlavní výhodou je, že poskytne policistovi v terénu informační podporu. Například při kontrole osoby mu na tablet okamžitě přichází aktuální výpis z různých policejních systémů. Má přístup do registru obyvatel včetně fotografie, do registru vozidel, řidičských průkazů a samozřejmě i do registru osob, po kterých je vyhlášeno pátrání. Nemusí si tedy informace jako doposud ověřovat radiostanicí přes informační středisko," vysvětlil Jirouš.

Tablety, ale i chytré mobily už používají policisté například v Nymburce nebo Lysé nad Labem. Někteří lidé v Nymburce si však už údajně stěžovali na to, „že si policisté ve službě s mobilem hrají". „Jenže oni jej ve skutečnosti používají právě k tomu, k čemu je ve službě potřebují. Tedy 
k náhledu do nainstalovaných systémů," řekla policejní mluvčí Petra Potočná.