Pro zájemce, kteří zaplnili sál muzea do posledního místa, byly nejprve připraveny informace o základním poslání a fungování Policie ČR. Potom se oba policisté soustředili na dopravní nehodovost v nymburském regionu. „Je smutné, že počet dopravních nehod má stále stoupající tendenci. Vloni jich bylo zaznamenáno 943, v předešlém roce 830 a dva roky zpět pak 784. Samozřejmě, že stoupá i škoda na vozidlech, ta dosáhla více než 77 milionů korun. Bohužel na silnicích přibývá i počet těžce zraněných a také nehod pod vlivem alkoholu,“ uvedl Marek Šmíd.

Za vítané zpestření programu šlo považovat dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu. Test byl proveden po předchozím požití malého množství alkoholického nápoje. A role testovaného dobrovolníka se ochotně ujal i poděbradský starosta Jaroslav Červinka. Zbývá dodat, že dýchnutí dopadlo dobře.

Z poeticko-hudebního večera Kýchání do sazí v klubu U Strejčka na Malých Valech v Nymburce.
Básníci a muzikanti u Strejčka opět kýchnou do sazí

V další části přednášky se policejní rada zaměřil na kriminalistiku. Nejprve s úsměvem na rtech připomněl některé televizní filmy a seriály zabývající se kriminalistickou tématikou. Většina z nich má s realitou dnešního zločinu jen málo společného a jedná se především o uměleckou licenci. Policista se zejména soustředil na vyšetřovací techniky, metodiku a postupy. K dispozici měl potřeby či pomůcky, bez kterých se vyšetřovatelé neobejdou. Hovořilo se například o daktyloskopii, trasologii, chemických či biologických látkách.

Pozornost vzbudily i tři poděbradské případy z poslední doby, které policisté jako příklady nabídli. První se týkala poškození morového mariánského sloupu, druhá vandalství na pomníku krále Jiřího. Třetí případ nazvaný jako vánoční loupež se stal na Štědrý den večer. Všechny činy byly ve spolupráci s Městskou policií objasněny.

Na úplný závěr byly zodpovězeny otázky položené z publika.

Výstava Stopa - vyřeš zločin! bude přístupná až do úterý 31. března, otevřeno je denně mimo pondělí vždy od 8 do 17 hodin.

Vlak společnosti Arriva.
Vlaky Arrivy dostaly statisícovou pokutu. Není poslední