Proměnit by se však mělo prakticky vše. Od interiéru, sedaček, balkónů, foyeru až po venkovní prostory s letním kinem a novou fasádu.

Podle místostarostky Stanislavy Tiché by se s první ze tří etap rekonstrukce mohlo začít ještě letos. Postup oprav jednomyslně před pár dny schválili radní.

„V první etapě by mělo dojít k opravám podlahy, stěn, zpřístupnění balkónů a zejména k přečalounění či výměně sedaček. Postupovat budeme podle doporučení paní architektky. Chceme k rekonstrukci přistoupit s maximální citlivostí a pokorou, ale současně je pro nás důležité co nejrychleji zvýšit komfort návštěvníků kina,“ uvedla místostarostka. Zároveň potvrdila brzký start prací. „První etapu zahájíme co nejdříve, nejlépe ještě letos.“

Z přípravy stálé expozice o českých dějinách v Národním muzeu v Praze.
PODÍVEJTE SE: Staré národní dějiny s novějšími spojí návštěvníkům muzea tunel

Peníze na zmíněné práce jsou k dispozici v investičním fondu Nymburského kulturního centra. V dalších dvou etapách bude komplexně řešeno foyer s ohledem na multifunkční využití, včetně bezbariérového přístupu k WC, optimalizace vytápění a instalace vzduchotechniky. Jako poslední přijde na řadu plášť budovy a řešení venkovního prostoru.

Samotnému schválení postupu prací předcházeli dlouhé debaty nejen s provozovatelem kina. „Dlouho jsme diskutovali o tom, jak by měla rekonstrukce probíhat, a hlavně jaký by měl být její výsledek. Jsem ráda, že se věc neuspěchala, došli jsme ke společné shodě a Rada města mohla jednomyslně schválit zadání architektonické studie. Více než rok jednáme s velmi zkušenou architektkou Marcelou Steinbachovou – právě ta bude studii zpracovávat,“ uvedla Stanislava Tichá.

Z festivalu Týnecký mazec
Jak to bude s letními festivaly? Někde doufají v zázrak, jinde už to vzdali

Kino projektoval světoznámý architekt Osvald Polívka (1859–1931), autor řady významných budov, mimo jiné i autor nymburské secesní vodárenské věže. V Praze se podílel na výstavbě řady paláců a budov, například Topiče na Národní třídě či Živnobanky v ulici Na Příkopech. Také to je jeden z důvodů, proč musí být s objektem kina zacházeno velmi citlivě.

„Rekonstrukce kina je nákladným během na dlouhou trať. Pokud má ale kultura v Nymburce vzkvétat, je nutné ji odstartovat. Doufám, že i díky pečlivé přípravě a výběru zkušené architektky se podaří projekt připravit tak, abychom v něm mohli plynule pokračovat více let,“ konstatovala místostarostka.