První dvojice snímků zobrazuje pohled od Labe do ulice Na Fortně. Jak mnozí vědí, dříve byla v ulici brána, po které na aktuálním snímku není ani stopy. Opravená budova Okresního soudu se dnes s historickou podobou už také nedá srovnávat. A tak vlastně jediným bodem, podle kterého bezpečně poznáme, že snímek je pořízen ze stejného místa, je vpravo stojící věž chrámu svatého Jiljí na Kostelním náměstí.

Druhá dvojice snímků je z Tyršovy ulice. Většina lidí samozřejmě pozná budovu stávajícího Hálkova divadla, jehož interiér i exteriér doznává změn i v těchto letech. To platí ještě ve větší míře o vlevo stojící kapli Jana Nepomuckého, která byla ještě před pár lety kvůli havarijnímu stavu pro veřejnost uzavřena. Opravy z posledních let jí však zpřístupnily a postupně se stává jedním z kulturních center města využívaným pro výstavy, koncerty, ale třeba i svatby.

Závěrečná dvojice snímků je zcela jasně focena ze Špičky a skýtá pohled na vodní elektrárnu a přilehlou lávku přes Labe. Přesněji řečeno, elektrárnu vidíme pouze na novějším snímku. Na tom starším je zcela zakryta zelení.

Demolice vodárny šla pomalu, ale jistě.
Pohlednice z minulosti: Zánik drážní vodárny
Nymburský cukrovar, píše se rok 1996.
Pohlednice z minulosti: Z historie cukrovaru v Nymburce