Červeno bílý skelet zbrusu nové sportovní haly přiléhající k Základní škole Kounice se nedá přehlédnout. Od pátku však už nemusí Kouničtí chodit jen zvědavě kolem, ale mohou se uvnitř, na parádním modrém povrchu  haly se znakem obce uprostřed, po libosti prohánět. Pýcha Kounických byla postavená za 7 měsíců.

Pohádku o vzniku sportovního stánku, který je pro městys velikosti Kounic ojedinělým počinem, vyprávěla 
v pátek na slavnostním otevření haly  starostka Kounic Miroslava Sochorová. „V roce 2007 jsme se rozhodovali, jestli postavit halu nafukovací, nebo  zděnou, ale bohužel jsme neměli finance. Tak jsme nechali zpracovat aspoň projekt.  Vloni jsme ho oprášili, využili jsme možnost čerpat peníze 
z evropských dotací a pustili jsme se do realizace. Protože jsme věděli,  že halu kouničtí občané potřebují a že ji budou plně využívat," líčí starostka Sochorová, neúnavná iniciátorka a hnací motor nejen této, ale řady dalších důležitých staveb v Kounicích.

Sportovní hala je však mezi nimi extra číslo. Poprvé se koplo do země 13. března letošního roku, a že se kopalo hluboko – hala stojí na 91 pilotech – a už 8. října byla bez problémů zkolaudována. Stavba je velmi příjemná nejen na pohled zvenku, ale i zevnitř. Sportovní plocha o rozměrech  22 x 35 metrů má speciální, uživatelsky „přívětivý" povrch, zázemí tvoří moderní šatny s umývárnami  a   toaletami. Pod obloukovou střechou zbyl prostor i pro malou tribunu, z níž budou moci sledovat diváci dění na ploše. Celkové náklady činily 26 milionů, z Regionálního operačního programu Střední Čechy přišlo 19 milionů, zbývající část zaplatila obec ze svého rozpočtu. „Jsem šťastná, že tuhle halu Kounice mají, že ji  mohou využívat naše děti. Vždyť je to pro naši budoucnost," říká s dojetím v hlase starostka.

Zajímá vás, jak bude vypadat provoz v nové hale? Stručně řečeno, dveře se tu netrhnou. Dopoledne bude sportoviště využívat 198 žáků kounické základní školy a 82 dětí z mateřinky, odpoledne bude otevřená pro sportující veřejnost. V Kounicích se hraje kopaná, florbal, tenis, badminton, o volné hodiny v hale bude boj.  

Slavnostního přestřižení pásky se  v pátek  zúčastnily davy Kounických, přijela senátorka Emílie Třísková (pochází totiž z Kounic), náměstek ministryně školství Jaroslav Fidrmuc, zástupce ROP Střední Čechy, zástupci všech firem, které se podílely na realizaci projektu v čele se STYLBAU s.r.o. a řada hostí 
z okolních měst a obcí. Starostka všechny přivítala, poděkovala a po krátké kulturní vložce žáků školy se už všichni zvědavě nahrnuli dovnitř. Ve sportovní hale pak poprvé běhaly, šplhaly po laně a vůbec řádily desítky nadšených dětí. Přesně tak to má být.

Při odchodu přiznal starosta Lysé nad Labem Jiří Havelka, že Kounickým krásnou halu malinko závidí…