Studenti a studentky středních a vyšších odborných škol, kteří mají za sebou alespoň základní barmanský kurz, měli v Domě dětí a mládeže Symfonie Poděbrady příležitost ukázat, co za barem umí.

Už podesáté jim to umožnila Hotelová škola Poděbrady, která soutěž pořádá ve spolupráci s Českou barmanskou asociací. „Juniorská soutěž se koná také pod hlavičkou Mezinárodní barmanské asociace, což ji staví skutečně na vysokou úroveň, musí být dodržována přísná pravidla a mezinárodní kritéria,“ představila soutěž její hlavní organizátorka Eva Keclíková z Hotelové školy Poděbrady.

Letos se do boje pustilo osm poděbradských reprezentantů v celkové konkurenci 46 účastníků. Mezi nimi také studenti ze Slovinska nebo Maďarska. Do barmanské soutěže se zapojil třeba i student gymnázia. „Podmínkou je absolvování základního barmanského kurzu a poté už je na zvážení každého, zda chce své dovednosti dále rozvíjet a třeba i soutěžit,“ vysvětlila Eva Keclíková.

Na místní hotelové škole se do kurzu hlásí už ve druhém ročníku a motivace, se kterou kurz opouští, závisí také na osobnosti lektora. Zkušenosti mohou sbírat i na soutěžích v zahraničí. „Mně kurz na hotelovce hodně dal, za což vděčím našemu lektorovi, panu Martinu Smolnému,“ říká student Hotelové školy Poděbrady Adam Glemba.

Nápoj prodává chuť, důležitá je tedy vedle techniky přípravy také jakost. I tu odborná komise hodnotila. Každý soutěžní nápoj musel být originál, tedy nově vytvořená kombinace ingrediencí. Je vůbec možné, vymýšlet stále nové drinky? „Mohlo by se to zdát nemožné, ale stále se obměňuje portfolio výrobců a trh se vyvíjí. Pokud to studenti sledují, je stále z čeho čerpat,“ zasvětila nás organizátorka.

Co se děje s drinkem, který byl namíchán před zraky publika a je po ohodnocení chuti a vzhledu? Komise si jej zaznamená, ale ke slávě a oblíbenosti mezi širokou veřejností jej čeká ještě dlouhá cesta. Jde především o vylepšování chuti, aby stejně jako třeba Pina Colada prorazil do světa. A podaří se to jen zlomku. Hotelová škola Poděbrady už ale má svá želízka ve vyhlášeném pražském baru, posledním je absolvent Michael Kleinert.