Seniorské týmy z celého Česka se při něm snaží za jediný měsíc uplavat 34 kilometrů (právě tak je široký La Manche v Doverské úžině, mezi městy Dover a Calais). I když se jedná o soutěž, pro seniory je to především pohyb. „Jezdí do bazénu na Tyršáku každou středu a čtvrtek vždy po patnácti. Svoje výkony zapisují a v březnu je pak pošleme organizátorům soutěže. Pro naše seniory je to také výborná výplň volného času. Oni jezdí plavat i jindy v roce, navíc jsme se této soutěže účastnili i loni, takže to pro nikoho až taková novinka nebude,“ řekl Ladislav Vomáčko, předseda poděbradské organizace Svazu postižených civilizačními chorobami (SPCCH).

Vyvrcholením soutěže bude 28. únor, kdy se do nymburského bazénu na poděbradské seniory přijedou podívat i zástupci pořadatelské organizace s patronkou projektu Přeplavme svůj La Manche, kterou je třiadvacetiletá Lucie Leišová.

Tato dálková a zimní plavkyně, která v roce 2014 jako teprve čtvrtá Češka v historii přeplavala Gibraltarskou úžinu, osobně vyjíždí do zúčastněných regionů, kde plave přímo se seniory.

„Na projektu Přeplavme svůj La Manche mě nejvíc baví nadšení, které u seniorů vidím,“ doplňuje usměvavá Lucie Leišová. V nymburském bazénu by se měla objevit poslední únorový den kolem 11. hodiny.

Na autorské čtení Jaroslava Rudiše do nymburské knihovny zavítaly desítky lidí.
Spisovatel Jaroslav Rudiš zavzpomínal na Nymburk

Projekt Přeplavme svůj La Manche se mezi seniory těší velké oblibě. První rekord tak letos padl ještě před prvními tempy v bazénu, když se do štafetového plavání přihlásilo dvacet klubů, včetně toho poděbradského, ze sedmnácti měst napříč celou republikou. To je nejvíce v historii projektu.

Pro srovnání: loni plavalo čtrnáct seniorských klubů, o rok dříve jedenáct. Plavat se bude po celý měsíc únor, pak nadace vyhlásí nejlepší týmy i jednotlivce.

„Smyslem projektu Přeplavme svůj La Manche není překonávat rekordy, ale udělat něco pro svoje zdraví. Přesto nás každý rok senioři překvapí svými úžasnými výkony,“ říká manažerka projektu SenSen Markéta Zajícová.

V roce 2018 senioři společnými silami uplavali za jediný měsíc neuvěřitelných 3 207 kilometrů a pomyslný kanál La Manche zdolali čtyřiadevadesátkrát. Celkem se jich do štafetového plavání zapojilo 857.

V krajské soutěži Zlatý erb 2019 obsadilo Slaný 2. místo. Starosta Slaného Martin Hrabánek třetí zprava.
Do finále Zlatého erbu vysílá kraj Nymburk a dva zástupce Berounska