Právě provozovatele hospod a štamgasty pijící nymburské pivo na jihu Čech a na Vysočině přivítali v pátek v nymburském pivovaru. Na několik desítek hostů čekala v pravé poledne prohlídka pivovaru. Tím je provedl podsládek Karel Lövenhöfer.

Přes sladovnu, varnu a spilku se dostal průvod i do sklepů. „Tady probíhá proces dokvašování. Právě tady se v pivu tvoří všechny chuťové vjemy. Ta plnost, říz a chlebnatost vzniká právě až tady, kdy po nějakých 30 až 40 dnech začne být pivo skutečně pitelné,“ vysvětil podsládek. Hosté se podívali také do stáčírny, tedy do prostor, v nichž se hotové pivo stáčí do sudů či plechovek a putuje k zákazníkovi. Na závěr nechybělo posezení v pivovarské Šalandě, kde milovníci piva z jihu Čech a Vysočiny ochutnali například třináctistupňový polotmavý speciál Něžný Barbar.