Původně zamýšlenou pláž pro milovníky koupání si tak zatím oblíbili především rybáři, a také – kachny. Část místních tak kamenitému nábřeží s molem začala říkat kachní pláž. To by se však podle některých informací mohlo brzy změnit. „Probíhají jednání mezi zástupci města a pivovarem. Možným řešením je i částečné navezení písku na zmíněné nábřeží,“ řekl Deníku místostarosta Zdeněk Vocásek. V případě dohody by písek mohl být navezen na horní část kamenité pláže, kde by s tím nemělo mít problém ani Povodí Labe. Písek by neměl být v nižší části nábřeží, kde by byl zaplavován při vyšších hladinách řeky.

Mola čekají už rok

Úpravu terénu pro vznik říční plovárny provedli už zaměstnanci firmy Hochtief, která měla na místě dočasný sklad materiálu a skládala tu také část nové lávky přes Labe. Nová mola o rozměrech 5 x 3 metry byla na místě namontována téměř přesně před rokem. Původně hovořil mluvčí radnice o písečné pláži na břehu pod pivovarem. Objevení původního kamenného nábřeží však plán změnilo. S tím, že později se může část pláže na písčitou ještě proměnit. To se ovšem dosud nestalo.

Sazenice okrasných květin, ale také rajčat, kedlubnů a další zeleniny. To je aktuálně nejčastější sortiment na pravidelných farmářských trzích, které se konají v centru Nymburka každý čtvrtek.
Jarní trhy plní náměstí. Prodejci se nezastaví, na sazenice se stojí fronty

„Na náplavce v minulosti plavili pivovarské koně a těžili na tomto místě led z řeky nejen do pivovarských sklepů. To vše připomíná vyčištěný kamenný břeh, který se zachoval v původní podobě,“ řekla před časem místostarostka Stanislava Tichá. Kamenný břeh od nánosů bahna znovu před pár dny vyčistili na žádost města nymburští dobrovolní hasiči. O možnosti vzniku skutečné pláže, která by někoho přilákala ke koupání, se tedy zatím ještě jedná.

Z jednání poděbradských zastupitelů, na němž odvolali starostu Jaroslava Červinku. Novým starostou byl zvolen Roman Schulz.
Jaroslava Červinku odvolali. Novým starostou Poděbrad se stal Roman Schulz

Radnice získala souhlas s proměnou nábřeží na malou plovárnu od Povodí Labe. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí radnice Olgy Vendlové není stávající podoba kamenné náplavky dogma. A nynější situace ukazuje, že problém s nábřežím dořešen není. „Radnice bude reagovat na podněty obyvatel a je možné, že část nábřeží bude nakonec písečná. Také může dojít k doplnění dalších prvků,“ uvedla loni v únoru mluvčí radnice.