V souhrnu se asi dvacetičlennému týmu, který dal Petr dohromady, podařilo vyrobit přibližně 15 tisíc jednorázových papírových roušek a ušít asi 3 700 dvouvrstvých roušek s kapsou na vložku.

Nejprve zásoboval markety v Poděbradech a Nymburce jednoduchými papírovými rouškami a dezinfekcí. Až na jedno odmítnutí je rádi a s díky využili. Motivací a hnacím motorem mu bylo kromě ochrany zdraví také s trochou nadsázky první pivo na zahrádce, coby živnostníkovi opětovné brzké otevření baru. Do jejich dílny se přijela podívat i televize.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

S prvním kapacitním omezením na sto a pak třicet lidí kvůli koronaviru před dvěma týdny, umístil bezdotykovou dezinfekci na ruce a papírové roušky vlastní výroby ke vchodu do Boss Baru. Hned po následném zavření podniku z nařízení vlády, proměnil bar na výrobnu roušek.

Celkem dal dohromady dvacet lidí, kteří dva týdny vyráběli papírové a následně látkové roušky od rána do večera pod názvem Schovka pro pusu a spolupracovali s dalšími dobrovolníky Poděbrady šijí roušky, kam se zapojily profesionální švadleny Ateliéru Donát, Marie Stará a jako sběrné a distribuční místo Kafíčko Ireny Mertové. Spontánně vznikla fungující síť výroby a distribuce roušek zdarma dobrovolníky.

Ilustrační foto
KRÁTCE: Popelnice vyvezou v Nymburce i bez známky

„Na začátku nebyly roušky. Tak jsem je prostě začal vyrábět podle návodu z internetu. Ty první papírové ocenily prodavačky v obchodech, kam jsem je vozil a rozdával. Byla to první pomoc. Třeba jeden pán z ochranky si s nimi stoupl ke vchodu a rozdával je příchozím. To samé udělala paní z prodejny, ale bohužel neměli nařízení to udělat všude,“ vzpomněl Petr na začátek, kdy ještě nebyly rozmístěny automaty na roušky a dezinfekce z vlastní zásoby.

Roušky rozdal také bezdomovcům až v Praze. Nejprve je dovezl do zařízení pro seniory po Poděbradech a do Lysé nad Labem, poté do marketů a drogerie.

Když přešli na výrobu látkových roušek, sešly se v baru žehličky, kolem deseti šicích strojů i jejich opravář měl pohotovost, a za stroje usedli někteří dobrovolníci úplně poprvé. Látky přinášeli lidé a odnášeli si roušky a dezinfekci. Dobrovolníci trávili v dílně celé dny, střídali se. Většinu roušek předávali do Kafíčka, kde si je lidé také mohli vyzvednout nebo je odtud rozváželi dobrovolníci.

Mladší ze zubřích býků přivezených z Holandska.
Zubr Nezkrotný rytíř vyrazil z milovické rezervace do Holandska

„Nebyly už gumičky, dávali jsme obyčejné provázky. Mrzelo nás, že se našel člověk, který začal profesionální roušky a ty naše, ne tak dokonalé, srovnávat a kritizovat. Lidé v baru to dělali nezištně a s nadšením. Patří jim největší dík. My už končíme, ale motivovali jsme další i babičky, které mají doma šicí stroj a začaly šít roušky,“ uzavřel Petr Malínský, který se hned od začátku dobrovolně postavil do první linie. Na sociálních sítích mu děkují desítky lidí nejen z Poděbrad.

Pomáhat přišel i osmiletý kluk

V emočně vypjaté době vzpomíná na silné okamžiky, kdy si přišel pro roušky osmdesátiletý pán s amatérsky zakrytou pusou a nosem nebo osmiletý chlapec, který bydlí poblíž a se souhlasem maminky přišel pomáhat.

Petrova vychytávka: Dvě zavařovačky a pět roušek. Alespoň pět šitých roušek na den mít vyvařených v zavařovací sklenici s nápisem „nové“. Během dne si je z ní brát a vracet do druhé sklenice s nápisem „staré“. Ty pak večer zalít vroucí vodou přímo ve sklenici nebo je vyvařit a vyžehlit na druhý den.

Ilustrační foto.
Darované roušky mohou mít odvoz zdarma. Kamkoliv

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník