Už téměř rok se vedení města zabývá řešením budoucnosti pitné vody ve městě. Koncem minulého roku se totiž v odebraných vzorcích objevilo velké množství dusičnanů, jejichž hodnoty od té doby kolísají.

Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka doporučil vedení města pět variant, které by mohly napomoci v budoucnu zajistit Lysé dostatek kvalitní pitné vody. Místostarosta města Petr Eliška a referent pro oblast vodního hospodářství František Blažek na základě výsledků průzkumů i stanovisek odborníků doporučili dvě z nich.

První je varianta posílení zdroje z bazální křídové zvodně. RNDr Václav Dubánek doporučuje provést geofyzikální průzkum pomocí zkušebního vrtu do Cenomanské zvodně a předpokládá výnosnost vrtu kolem tří litrů za sekundu. „Což je ve stávajícím jímacím území při průměrné spotřebě 100 l na osobu za 1 den asi 2,5 tisíce obyvatel," píše ve zhodnocení Dubánek s tím, že cena připojení nového zdroje by se měla pohybovat kolem deseti a půl milionu korun. A doporučuje dále jednat o možnosti vlastnictví jímacího území v Litoli, kde by mohl být proveden a připojen další hluboký vrt.

Druhá varianta, která se Mikolandovi zdá jako možná, je posílení zdroje z hlubokého vrtu na druhém břehu Labe. 
„S tímto zkušebním vrtem 
v Cenomanské zvodni je po rozšíření počítáno jako hlavním zdrojem projektu skupinového vodovodu některých obcí Mikroregionu Polabí," uvádí v materiálu Eliška a Blažek. Naopak nedoporučují například variantu posílení zdroje 
z hlubokého vrtu Kovona kvůli vysokým nákladům a nejistotě při řešení majetkoprávních vztahů.

O dalším postupu při výběru nejvhodnější varianty při řešení budoucnosti pitné vody v Lysé nad Labem budou rozhodovat zastupitelé na mimořádném zasedání. O termínu jeho konání by mělo být jasno příští týden, kdy se zastupitelé sejdou k odloženému zasedání a kde si termín upřesní.