Projíždíte-li občas obcí Kostomlaty nad Labem, může se vám snadno naskytnout obrázek jak z francouzského filmu. Na hřišti u sokolovny hází dáma či pán kovovou kouli směrem k barevné kuličce na zemi, ostatní hru zaujatě sledují, živě komentují výkon, radí… Hraje se tu pétanque.

Jak se ocitla hra, která má svůj původ ve francouzském středomoří a podobu získala už ve starém Římě, na polabském venkově? Jednoduše. Přistěhovala se sem před třemi lety s Alenou a Rudolfem Vaníčkovými, aktivními důchodci, kteří hře propadli až 
v pozdějším věku. Výraznou předností pétanque je totiž to, že ho může hrát prakticky každý, ženy s muži, starci s dětmi, i tělesně postižení. A prakticky kdekoliv.

„V České republice je nás 900 včetně juniorů, v Kostomlatech 9. S manželem jsme začali hrát před 8 lety v Chebu.  Chtěli jsme si to zkusit, 
a tak jsme se rovnou vypravili na amatérský turnaj. Půjčili nám koule, pravidla nám vysvětlovali za hry a skončili jsme jak jinak než poslední. Ale cena pro poslední byla láhev fernetu, tak nás začal pétanque bavit," směje se dnes čtyřnásobná mistryně ČR seniorů Alena Vaníčková.

Samozřejmě že to myslí 
s nadsázkou. Hře propadli díky jejímu kouzlu, ale i lidem, 
s nimiž se při ní setkali. Ovšem Alena o pár let dřív než Rudolf: „Mě to zpočátku moc nebavilo, vlastně jsem jen vozil manželku na tréninky a při čekání na ni jsem trpěl. Jenže tu a tam někdo chyběl a já jsem musel zaskakovat," vzpomíná na své začátky Rudolf.

Dnes už má i on se svojí ženou titul mistra republiky. Alena svůj první získala po čtyřech letech hraní. Jenže jak říká, nikdo je to neučil, jen odkoukávali od zkušenějších. Dnes oba vedou tréninky 
v Kostomlatech, kde iniciovali zřízení dokonce šesti hřišť.

„Co do složení klubu jsme 
v rámci ČR unikát. Hraje tu 7 žen a jen 2 mužští. Všude jinde jsou ve výrazné přesile muži. Trénujeme dvakrát týdně nezávisle na počasí. A musím smeknout, když vidím, kam se naše hráčky za dva roky posunuly," chválí tým Alena.

Manželé Vaníčkovi působí  dnes i jako rozhodčí. V pétanque si našli báječnou zábavu s atributy jak sportu tak společenské hry a věru se nenudí. Nechcete to  zkusit také?