Cenu spojenou s částkou zhruba 19 tisíc korun přebrali zástupci Permanentu v úterý v Praze. „Je to velmi příjemné. Jestli něčím nejsme překvapeni, pak tím, kdo nám takové ocenění dává,“ řekl mluvčí a jeden z nejaktivnějších členů spolku Permanent Jaroslav Štencl.

Nabízí se tedy otázka, proč ocenění ekologickému hnutí od nadace bojující proti korupci. Vysvětlení lze nalézt ve zdůvodnění, které prezentuje Nadační fond proti korupci na svých stránkách. „Během zjišťování dalších podrobností vycházejí na povrch informace poukazující na klientelistické vazby mezi představiteli společnosti Azos a lokálními politiky, například bývalým hejtmanem Středočeského kraje Milošem Peterou,“ píše se v závěru zdůvodnění.

Někdejší hejtman a starosta Nymburka Miloš Petera v současné době působí jako náměstek hejtmanky a po nedávných komunálních volbách také jako radní Nymburka. Co říká na slova obviňující ho z klientelistických vazeb? „Já to beru jako plácnutí do vody. Azos začal ve městě působit v době, kdy já jsem byl starostou, možná v tom vidí nějakou souvislost. Ale já žádné kontakty s vedením zmíněné firmy nemám,“ odmítá Petera slova Nadačního fondu proti korupci.

Tragická nehoda s následným požárem uzavřela hradeckou dálnici
Tragickou nehodu Kočky mladšího policie překvalifikovala na obecné ohrožení

Podle oceněného spolku Permanent působí firma APP, dříve Azos od začátku nelegálně, protiprávně a navíc vypouští do ovzduší zdraví nebezpečné látky. Spolek Permanent vyzývá úřady na úrovni města i kraje, aby se na činnost firmy zaměřily a přispěly k zastavení provozu společnosti, která podle nich místním škodí. Pořádal i několik demonstrací v centru města a před provozem sídlícím naproti pivovaru. „Takovéto technologie z našeho pohledu do zástavby nepatří a její provoz byl umožněn protizákonně,“ řekl Štencl.

I Permanent však připouští, že od letošního léta problém se zápachem ustal. Podle spolku je to důsledek rozhodnutí boleslavského stavebního úřadu, který na jaře nařídil zastavit provoz na dvou ze tří linek. Před boleslavským stavebním úřadem zkoumaly oprávnění k provozu také nymburský a kolínský stavební úřad. Ty však nakonec ve věci nevydaly žádná rozhodnutí z důvodu údajné podjatosti. „Boleslavský stavební úřad dokázal za dva dny to, co nymburský a kolínský nedokázaly za předchozí čtyři roky,“ konstatoval Štencl.

Podle jeho slov to však neznamená definitivní vítězství. Firma z pohledu Permanentu stále funguje protiprávně a úřady by se měly snažit jejímu provozu v této lokalitě zamezit. „Čerstvé ocenění je určitě povzbuzením do další práce,“ doplnil Štencl.

Ilustrační foto.
Zima potrápila řidiče i zaměstnala hasiče
Milovické letiště Boží Dar.
Soudům kolem pronájmu letiště u Milovic by měl být konec