Takové chutě mají děti na příměstském táboře 
v Domě dětí a mládeže Symfonie Poděbrady o jarních prázdninách, když pečou pizzu. Uměli jste v sedmi letech upéct pizzu? Malí Poděbraďáci už díky Prázdninám po italsku vědí, jak na to. A do svých receptů si zapsali nejen pizzu, ale také široké italské nudle, gnocchi s krémovou omáčkou, míchané nealko nápoje nebo špagety. U těch bylo na táboře obzvláště veselo a ani tak při přípravě, jako při jejich konzumaci. Co si totiž každý den děti navaří, to si taky snědí. Šikovné vedoucí je v tom ale nenechají samotné, a tak si denně pochutnají. „Právě u špaget jsme se pustili do zásad správného stolování. Děti chvíli bojovaly s tím, jak se správně jí špagety, nakonec jsme jim ale dovolili libovolný způsob, aby se vůbec najedly," komentuje se smíchem vedoucí příměstského tábora v italském duchu Adéla Sobotová.

V italském stylu prožívají letošní jarní prázdniny děti od sedmi do čtrnácti let na příměstském táboře v poděbradském domě dětí 
a mládeže. Letošní téma nabídla jeho autorka a vedoucí Adéla Sobotová poprvé a dětem se rozhodně trefila do vkusu.

Dvacítka táborníků neřádí jen v kuchyni Symfonie, ale také ve výtvarné dílně nebo tělocvičně. Pro výtvarnou složku dne je dobré znát italské barvy. Které to jsou?
A v jakém jdou pořadí na italské vlajce? To byl často oříšek a děti už mají jasno.

Protože ke kuchyni patří 
i spousta doplňků, tvoří děti malované zástěry, kuchařské čepice, pomalovat se dá i dekorační vařečka nebo porcelán. Vlastní fotografii děti zakomponovaly do originálního prostírání, které dozdobily 
a vedoucí je pak zatavily do laminátu.

Děti nejen zapisují recepty, které se přes týden naučí, ale vytvoří si vlastní jídelní lístek. Rodiče pak mohou doma trumfnout znalostí druhů italských těstovin, nebo druhů sýrů. „Drobí se, jako bych strouhala svíčku," znělo trefné přirovnání kterého asi sýru? Ano, šlo o parmezán.

Někdo pekl pizzu poprvé 
v životě, některé děti už doma mamince s pizzou pomáhaly. „Mamka dělá hranatou z listového těsta," věděl dobře Poděbraďák Karel. Anitka z Poděbrad prý doma mamince 
s pizzou už také pomáhala. Dětským chutím vévodil obyčejný eidam a šunka, většina si na svou pizzu přidala ještě kukuřici. A nikomu „v Itálii" nevadilo, že venku chumelí.