Zastupitelé se sešli v úterý v osm hodin ráno. Právník obce Stanislav Vavřička na úvod vyvrátil pochyby, zda je vůbec svolání zastupitelů odsouzeným starostou legitimní. „Rozsudek nabude právní pomoci až po převzetí panem starostou. To se zatím nestalo, právně je tedy vše v pořádku,“ konstatoval právník.

Poté starosta rozjel jednání podle předem připraveného a s dalšími čtyřmi zastupiteli evidentně domluveného scénáře. Hlasováním odvolali místostarostu Františka Doležala, který na konci roku 2014 poukázal na nesrovnalosti v hospodaření obce a podal trestní oznámení na neznámého pachatele. „Nevím, proč mám být odvolán. Já jsem tady veřejné peníze nekradl,“ reagoval místostarosta a doplnil, že ze strany starosty šlo o zjevnou osobní mstu.

Vzápětí se starosta a další čtyři zastupitelé vzdali svých mandátů, čímž další jednání zablokovali. V pozicích zastupitelů, kteří se nevzdali svých mandátů, tak zůstali dva lidé: dosavadní místostarosta František Doležal a Jiří Pošíval.

Vlevo účetní Vanda Špačková, vpravo starosta Radovan Staněk u soudu.
Potvrzeno: starosta Pískové Lhoty půjde za mříže

Co bude následovat? Tito dva tak musí mimo jiné zajistit řádný průběh parlamentních voleb konaných o víkendu a základní provoz obce. „Seká se tráva a provádí se další práce. Utekli od toho jako malí kluci. Musíme se také obrátit na krajský úřad, jak dál postupovat,“ konstatoval bývalý místostarosta. 

Bývalý starosta Radovan Staněk nadále trvá na tom, že je nevinný a chce využít posledního možného opravného prostředku, dovolání. Na otázku, zda je připraven na nástup do vězení, odpověděl: „Na to není člověk připraven nikdy.“

O tom, jaký v obci panuje nepořádek, podal další důkaz bývalý místostarosta. „Zrovna včera přišla faktura kvůli zaplacení kontejnerů na tříděný odpad. Máme zaplatit za pět stání, přitom v obci jsou jen čtyři. Je to „jen“ 20 tisíc, ale to je třeba benzin do sekaček na celý rok,“ konstatoval Doležal.

Exstarosta Radovan Staněk byl na jaře nymburským soudem odsouzen k pěti letům nepodmíněně, zákazu výkonu funkce starosty a radního na pět let a také finanční pokutě a náhradě škody. V průběhu let 2010 až 2014 měl připravit obecní rozpočet o 4,2 milionu korun. Což je přibližně roční rozpočet obce. Způsobit to měl přepisováním faktur a dalšími machinacemi, ke kterým měl přinutit účetní obce. Rozsudek před několika dny potvrdil krajský soud.

Ve středu budou stávkovat praktičtí lékaři a lékárny.
Lékaři na Nymbursku se ve středu připojí ke stávce