V noci 29. prosince 1941 byly z britského letounu vysazeny nad územím Protektorátu Čechy a Morava tři vojenské výsadky. Šlo o skupiny Anthropoid, Silver A a Silver B. „Právě v prostoru mezi naší obcí a Podmoky přistáli tři vojáci ze skupiny Silver A, nadporučík Alfréd Bartoš, rotmistr Josef Valčík a četař Jiří Potůček. Skupina později navázala na Pardubicku kontakt s odbojáři a následně i rádiové spojení s Londýnem. Josef Valčík se navíc podílel na atentátu na Reinharda Heydricha. Postupně všichni padli v boji s nepřítelem. Touto pietní vzpomínkou chceme vzdát čest jejich památce,“ uvedl při zahájení aktu senický starosta Václav Novák.

Ve stejném duchu krátce promluvil zástupce Československé obce legionářské František Bobek. Senická místostarostka Eva Nechvílová poté přečetla úryvek z knihy Vladimíra Lišky Dobyvatelé a vojevůdci.

Záchrana muže, který zkolaboval v bistru U Stapu v Kolíně.
Porod v terénu a záchrana života. Vánoční zázraky středočeských záchranářů

O vzpomínkovou slavnost projevilo zájem několik desítek občanů. Účastníci mohli také podepsat petici za vyzvednutí, exhumaci a důstojné pohřbení padlých národních hrdinů na hřbitově v pražských Ďáblicích.

Čestnou stráž u senického památníku drželi členové Klubu vojenské historie Rota Nazdar. Pietní akt byl zakončen státními hymnami České a Slovenské republiky.

Ačkoliv lávka přes Labe u zdymadla stojí pouhých 20 let a bezprostředně po svém postavení získala i několik architektonických ocenění, už nyní je v havarijním stavu a čeká ji nutná oprava.
Lávka pro pěší u zdymadla je v havarijním stavu. Čeká ji uzavírka a opravy

Kolona historických vojenských vozidel vyrazila ve čtvrtek 29. prosince ráno z Pardubic přes Kasaličky, kde se vzpomínalo na skupinu Silver B, do Senic a pak odpoledne do Nehvizd, nedaleko tohoto městyse seskočila skupina Anthropoid.

Velká vzpomínková akce na působení skupiny Silver A v okupované vlasti se v Senicích uskuteční v sobotu 24. června 2023.