Kdo chce, práci najde. Tak by se dala, samozřejmě velmi zjednodušeně, shrnout dnešní situace na trhu práce. Volných míst je relativně hodně, jenže nejsou vhodná pro každého.

„Jsem ráda, že tahle burza byla uspořádaná. Nicméně pro mě tu bylo málo vhodných pozic, nejširší nabídka je v oblasti dělnických profesí. Ale několik svých životopisů jsem tu rozdala firmám, které by pro mě mohly mít práci v budoucnu. Hledala jsem tu pozici nejen pro sebe, ale i pro svoji maminku, která je 
v invalidním důchodu, 
a mám pro ni nabídku jedné ze sociálních institucí. Pro maminku přítele jsem našla práci uklizečky. Akce určitě plní svůj účel," je přesvědčená Zdena Martínková z Nymburka, čerstvá absolventka České zemědělské univerzity v Praze.

Podobně pozitivně vnímala burzu práce seniorka Tamara z Nymburka, pro niž bylo příjemným překvapení, kolik pracovních nabídek, byť manuálního charakteru, by tu jako dáma 
v důchodu našla. Také čerství maturanti, jako například její vnuk, nejsou podle ní bez šancí, firmy jim nabízejí zaučení i proškolení 
v různých oborech. „Každá praxe je dobrá, mladí by se neměli bát zkusit různé obory," myslí si Tamara.

Burza byla šancí jak pro nezaměstnané a zájemce 
o zaměstnání či jeho změnu, tak i pro absolventy středních a vysokých škol. Příležitost najít práci měly rovněž handicapované osoby. Nespornou výhodou byla možnost pohovořit si přímo s personalisty firem a domluvit se na konkrétních možnostech zaměstnání.

Akce se zúčastnilo na 30 firem, které nabízely především profese s technickou specializací, zájem byl o řidiče nákladních aut a autobusů, opraváře automobilů a příslušející obory, operátory, skladníky, logistiky, IT specialisty, konstruktéry, manažery výroby a kvality, operátory CNC, obráběče kovů, zámečníky, elektrikáře, lakýrníky, svářeče, prodavače, ale také pracovníky v sociálních a bezpečnostních službách, v potravinářství, stavební odborníky, poštovní doručovatele, tiskaře a další.

„V Nymburce organizujeme burzu práce poprvé a už teď po dvou hodinách se zdá, že zájem veřejnosti je velký. Nabízí se tu 300 volných míst, ale jak to bude se spokojeností lidí a kolik míst se skutečně obsadí, uvidíme nejdřív za měsíc ze zpětného kontaktu s firmami," říká Vladimíra Šizlingová z hospodářské komory s tím, že ví, že jsou v nevýhodě ženy vzhledem k převaze nabídky technických oborů. „Pro ně je zde nejvíce možností uplatnění v sociálních službách, kde je dlouhodobý nedostatek zaměstnanců," doplňuje Vladimíra Šizlingová.

Ať tak či onak, musíme konstatovat, že dnes je pracovních příležitostí mnohem víc, než bylo před pár lety. Což je určitě dobrá zpráva.