Jedním z členů nymburského týmu byl i nadporučík Pavel Semecký. Na závody se podle jeho slov členové týmu speciálně nepřipravovali. „My jsme sportovci, takže trénujeme průběžně,“ vysvětlil nováček na této soutěži.

A jaké byly pro náš tým nejtěžší úkoly? „Hodně těžká byla zdravověda, byly tam dost odborné otázky. Z fyzických věcí určitě byla dřina roztlačování policejního auto do kopce,“ vyjmenoval některé záludnosti závodů Semecký.

Letos se jednalo už o desátý ročník extrémního závodu, kde mezi sebou soutěžili pětičlenné týmy z řad policistů, městských strážníků nebo hasičů. Čtvrtek byl pro policisty z celého kraje, ale i z celého Česka, prověrkou jejich fyzické zdatnosti a psychické odolnosti. Vítězstvím bylo už vůbec dokončení všech soutěží. A většina si doopravdy sáhla až na dno svých možností.

Podle mělnické policejní mluvčí Markéty Johnové se akce zúčastnilo osmnáct mužských družstev mužů a sedm družstev žen. „Na startu se sešli nejen reprezentanti policie z územních odborů Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, ale i například z krajského ředitelství a také policisté z Prahy," vyjmenovala.

Ilustrační foto.
Voda ke koupání v přírodě zůstává kvalitní

Startovalo se jako každoročně z Romanova u Mšena. Cíl závodu byl na parkovišti pod hradem Kokořín. Pětičlenné týmy se pohybovaly po trati dlouhé zhruba dvaadvacet kilometrů, kde na závodníky čekalo osmnáct stanovišť. Ženy absolvovaly jen poloviční trasu, ale i tak to chvíli vypadalo, že sahají doslova na dno svých sil. Úkoly na jednotlivých úsecích byly složeny ze zdravovědy, silových disciplín, orientace v terénu a podobně. Někteří dokonce po doběhnutí museli vyhledat lékařskou péči. Výjimkou nebyly ani silné svalové křeče v nohou.

Pro všechny soutěžící z celé republiky byl test prověrkou jejich fyzické zdatnosti a psychické odolnosti. Trasa vedoucí skalami na Kokořínsku, prověřila policejní i hasičské dovednosti. Po cestě je čekaly tak náročné úkoly, že nad nimi zůstával doslova rozum stát.

Jednou z disciplín byla pomoc matce s miminkem zavřené v autě, která se chtěla otrávit výfukovými plyny. Navíc se zdálo, jako kdyby byly úkoly od poloviny závodu náročnější a náročnější, ještě navíc po náročném běhu ve velmi členitém terénu Kokořínska. Přenést osmdesátikilové závaží po fyzickém vyčerpání nebylo nic jednoduchého. Navíc si každý svoje závaží musel odnést sám a nikdo mu nesměl pomáhat.

Jedním z nejsložitějších stanovišť byla výměna rezervy na osobním autě bez použití heveru. Čtyři chlapi museli zvednout auto do vzduchu a pátý nejzručnější sundal jedno kolo a druhé rychle nasadil. Tato disciplína byla sice na samém závěru závodu, ale těsně předtím museli přebrodit tůni, která byla delší než sto metrů, a to v plné polní.

„Vzhledem k náročnosti trati a podmínkám byli vítězi všichni, kteří se závodu zúčastnili," dodala Johnová. Ti nejlepší soutěžící zdolali tento extrémní závod zhruba za pět hodin. Nejlepší ženský tým se dostal pod dvě a půl hodiny.

Výsledky týmu v obou kategoriích
Muži:
1. Stálá pořádková jednotka Krajského ředitelství hl. města Praha
2. Pořádková jednotka ÚO PČR Nymburk
3. Stálá pořádková jednotka Krajského ředitelství Moravskoslezského kraje

Ženy:
1. ÚO PČR Příbram
2. HZS Škoda Auto Mladá Boleslav
3. ÚO PČR Kolín

Vesnicí roku Středočeského kraje 2018 je obec Cítov
Středočeskou Vesnicí roku je letos Cítov na Mělnicku