„Nejen ti, kdo loni třeba zaváhali a svůj projekt nepřihlásili, mají možnost učinit to právě teď. Mohou využít možnost zvelebit veřejný prostor, veřejnou budovu anebo vytvořit něco nového,“ uvedla Olga Vendlová, mluvčí radnice.

Všechny tři vítězné projekty z loňského prvního ročníku jsou hotovy. Připomeňme, že se jednalo o umístění pingpongových stolů na dvou místech, dále projekt kvetoucích luk a také stavbu přístřešku u zastávky na sídlišti.

„Každý z nás vidí něco jiného, co v Nymburce ještě chybí a mohlo by díky Nymburskému měšci být. Letos je na projekty v rozpočtu vyčleněna dvojnásobná částka. Stejně tak se letos zvýšila i maximální částka, kterou bude podpořeny jednotlivé návrhy. Ta je nově stanovena na 250 tisíc korun,” řekla místostarostka Stanislava Tichá.

Zraněný čáp dostal protézu a zůstane součástí záchranné stanice.
Neuvěřitelné: zraněný čáp si sám přiletěl pro pomoc do záchranné stanice

Princip Nymburského měšce spočívá v tom, že malou část rozpočtu vyčlení město na projekty, které navrhnou sami obyvatelé. Vedení města vložilo do participativního rozpočtu pro letošní rok půl milionu korun. Návrhy na vylepšení města se očekávají. Může to být třeba lavička, herní prvek, pítko, socha, chodníček, místo pro piknik atd. Fantazii se meze nekladou, jen je nutné dodržet několik pravidel.

Svůj vlastní projekt, který musí splňovat některé podmínky, může přihlásit každý obyvatel Nymburka starší patnácti let. Projekt musí být umístěn na veřejném prostranství či uvnitř veřejně přístupné budovy, musí být proveditelný v rámci daných peněz.

K přihlášení projektu slouží formulář, který je spuštěn na webu www.nymburskymesec.cz. V této fázi zájemci svůj projekt vyplněním formuláře představí. Projekty je možné přihlásit do 30. června. Město pak uskuteční ty, které splní podmínky a jež sami obyvatelé hlasováním vyberou.