Pořad se uskutečnil v nymburském kině Sokol a kromě tří odborníků dorazily zhruba tři desítky zájemců. Mezi zmíněnými odborníky byl i zástupce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Ondřej Matějka. Mimo jiné připomněl, kam vedly pokusy o vylučování skupin obyvatelstva z veřejného dění, jejich nálepkování a obecné rozeštvávání společnosti.

Dalším odborníkem byl Michal Stehlík, náměstek ředitele Národního muzea. Ten připomněl osud sochy TGM v Národním muzeu. „Když se podíváte na její putování, máte naše dějiny ve 20. století kompletní,“ konstatoval po výčtu období, kdy socha musela z určeného místa mizet a zase se navracela. Podle obou znalců je právě postava prvního československého prezidenta jedinou osobností, na níž se náš národ v současné době shodne jako na pozitivní.

Debatu moderoval Zdeněk Hazdra, ředitel ÚSTR. Zároveň byla ve foyeru otevřena výstava o nymburském rodákovi Oskaru Krausem. Přítomní si také připomněli dva nymburské politické monstrprocesy z 50. let, které se odehrály právě v kině a v protějším Hálkově divadle. 

Nymburská radnice.
Město nabízí dotace na opravy domů v centru
Temný dým z teplárenského komína vyděsil řadu obyvatel Nymburka.
Černý kouř z komína, pak zima. Rozbil se kotel v teplárně