Postřižinská dočesná se stává jednou 
z tradičních, populárních akcí, které Pivovar Nymburk pořádá pro příznivce a milovníky Postřižinského piva. Sice se konala letos teprve podruhé, ale opětovně zaznamenala zájem veřejnosti. A to přes to, že v sobotu tou dobou probíhal v Poděbradech monstrózní festival Soundtrack, a přes to, že byl třicetistupňový hic.

Na chmelnici v zahradě pivovaru seděly kolem svých věrtelů na basách od piva party česáčů střední 
i mladé generace i celé rodiny s dětmi a poctivě otrhávaly zelené šištice ze stržených štoků. „Neházej tam to listí, nebo nám to kontrola u míry vysype!" ozývalo se z chmelnice. A u míry kontroloval sám ředitel Pavel Benák, když zrovna sám nečesal. „Letos sklidíme mnohem víc než vloni, chmelu se u nás daří. Ale rozšiřovat chmelnici nebudeme, k tomu nás nepřesvědčíte!" směje se Pavel Benák. Chmelnice založená vloni slouží totiž především jako ukázka pěstování chmele a je určená zejména pro školní a jiné exkurze.

Ovšem úroda dojde svého uplatnění, ze sklizeného chmele se bude stejně jako vloni vařit speciální várka. „Průběžně budu odnášet načesaný chmel do sklepa, kde jsou 2º Celsia, aby vydržel do pondělí, kdy půjde rovnou do várky. Přibližně koncem října si budou moct hospodští, kteří čepují Postřižinské pivo, objednat jeden i více soudků téhle speciální várky," říká sládek Bohumil Valenta.

Tak nejen sobotní česáči, ale všichni milovníci Postřižinského piva budou moct na podzim ochutnat pivo z nymburského chmele. A nebude ho málo, celkem se načesalo 28 věrtelů, což je tři a půl žoku. Je to tři
a půl krát víc než vloni, kdy se načesal žok jen jeden.

Všichni, kdo přišli na druhou Postřižinskou dočesnou, zažili pohodu, kterou podpořilo řízné pivo 
i živá muzika. Brigádníci odcházeli s intenzivním zážitkem a s pivem, které dostali za každý načesaný věrtel, jiní zvolili nevšední zážitek v podobě projížďky kabrio autobusem.

„Je to úžasná novodobá tradice. Jsem tu poprvé 
a jsem nadšený. Vyzývám všechny občany Nymburka, aby se příště zúčastnili dočesné taky. Měla by to být pro každého čest natrhat si chmel do piva, které tu máme a které je skvělé," vzkazuje Bronislav Kuba z Lesního ateliéru v Kersku.