Z rozhovoru 
s Barborou Špotákovou pro atletika.cz z 27. ledna 2014:
Kvůli synovi též letos nepojedete se skupinou na soustředění do Jihoafrické republiky… Jak budete v tom období zhruba měsíce a půl trénovat?

… Chci do toho období zařadit ještě jedno soustředění 
v Nymburce, kde je to pro mě nyní ideální. Mám tu všechno, co potřebuji, (partner) Lukáš odsud může jezdit do práce a Janečkovi se tady také líbí. Myslím, že to zde nebude horší než v Africe, Nymburk je pro mě základna, ze které se rozhodně dá chystat na velkou sezonu.

Nymburské Sportovní centrum hostilo pod svou střechou už pěknou kupu slavných jmen. Vždyť většina našich olympijských a reprezentačních týmů tady hledá útočiště před velkými mezinárodními kláními. O našich předních atletech je známo, že mají k Tyršáku velmi vřelý vztah. Budeme-li ještě konkrétnější, pak musíme zmínit pro Česko tradičně veleúspěšnou disciplínu, jakou je hod oštěpem, a uvést jména legend Jana Železného a Barbory Špotákové. Oba dva dosáhli nejvyšších světových sportovních met a svým nejen sportovním počínáním si získali přízeň všech fanoušků atletiky nejen u nás, ale na celém světě. Jako profesionálové si oba vždy pečlivě vybírali nejvhodnější místa pro svoji sportovní přípravu, a to na celém světě.
O to milejší a jaksi dojemnější jsou jejich opakované návraty do stárnoucího a nikterak rozsáhlého sportovního střediska na břehu Labe. Proč? Právě na to jsme byli zvědaví a obou jsme se zeptali na důvody. Protože dáma má přednost, přinášíme jako první rozhovor se světovou rekordmankou ve vrhu oštěpem, dvojnásobnou olympijskou vítězkou, světovou šampionkou, sedminásobnou atletkou roku v ČR a ještě a ještě…, ale taky maminkou dvouletého syna Janka Bárou Špotákovou.

Paní Špotáková, dokážete spočítat, kolikrát jste byla na Tyršáku v Nymburce?

Myslím, že zhruba pětadvacetkrát. To není málo, že?

Kdy to bylo poprvé?

Tuším, že to bylo v roce 2000 s juniorskou reprezentací na soustředění před MS 
v Chile.

S čím máte Sportovní centrum v Nymburce spojené? Který zážitek se Vám vybaví jako první?

Nymburské centrum mám spojené asi hlavně s prvními tréninky s Janem Železným. Když jsem jezdila na Tyršák ještě vlakem a táhla tašku přes město. Tam mě už čekal pan Brabec, známý trenér koulařů z Dukly, a hned jsem šla házet s Janem do tunelu. Bylo tehdy hodně sněhu a byla jsem utahaná, ale pamatuju si, jak jsem se při tréninku ohromně snažila, abych se před samotným mistrem předvedla. To mi nejvíc utkvělo v paměti a často si na to vzpomenu. To jsem ještě netušila, že jednou spolu budeme opravdu trénovat a že spolu dosáhneme takových úspěchů.
Vzpomínky z různých kempů by ale vydaly na malou knihu.

Jezdíte sem opakovaně, tedy předpokládám ráda. Proč?

Mám zde všechno, co pro kvalitní přípravu potřebuju. Velice mi vyhovuje taky poloha relativně nedaleko od Prahy. Často je tam potřeba něco urgentně řešit a z Nymburka jsem tam za chvíli. Líbí se mi taky moc prostředí blízko řeky v přírodě, kde se dá i psychicky relaxovat. To je velmi důležité při kempech těsně před velkou mistrovskou soutěží. V neposlední řadě jsem ráda, že zde mohu mít i svou fenku Kevinu.

Na druhou stranu: Co Vám tu vadilo či vadí?

Jediné co mi tu vadí, je snad množství komárů a ovádů v letních měsících. 
A potom pokoje, kde nebyla klimatizace nebo ani síťka proti hmyzu. Ve vedrech se na pokojích opravdu špatně spalo.

Jaké přednosti má podle Vás Tyršák na rozdíl od jiných podobných zařízení, ať již v ČR nebo v zahraničí?

Určitě to je místo, kde se nachází. Protože to je geniální. Jak už jsem říkala: Blízkost hlavního města a umístění v krásné polabské nížině je velkou devízou. Velikost města Nymburka je taky ideální, protože je tu vše důležité a zároveň je to na malém prostoru.

Mohla byste srovnat Tyršák dříve s Tyršákem dnes?

Jsem ráda, že se začalo 
s rekonstrukcí ubytovacích prostor a také některých sportovišť, protože bylo bohužel zřejmé, že Sportovní centrum docela chátrá a moc se tu nemění. Za dobu, co sem jezdím, se opravil atletický tunel a vznikly nové kurty na beach volejbal, což jsme ocenili.

Co říkáte plánům České unie sportu na masivní přestavbu Tyršáku v jedno ze sedmi Národních sportovních center? 
V čem to může českému sportu pomoci?

Myslím, že v naší zemi něco takového chybí a vzhledem k tomu, kolik máme vynikajících sportovců, bychom si to zasloužili. 
O konkrétních krocích přestavby ale moc nevím.

Na co by se nemělo při rekonstrukci Tyršáku zapomenout 
z pohledu vrcholové atletiky?

Z pohledu atletiky nejspíš na novou atletickou halu. Na zachování vrhačské louky pro kladiváře a kryté oštěpařské odhodiště.

A z Vašeho pohledu? Máte malého synka – co třeba možnost hlídání dětí sportovkyň?

Spíš by nebyl špatný alespoň malý vnitřní dětský koutek. Venkovní hřiště je moc pěkné, ale přes zimu není co dělat. Taky potom myslet na větší pokoje pro rodinu, protože současné dvoulůžkové pokoje jsou poněkud těsné.

Kdy přijedete do Nymburka příště?

Doufám, že těsně před MS v Pekingu. Jako vždy naladit tu správnou formu v mém oblíbeném Nymburce.

IVANA ŠMEJDOVÁ