Takové ocenění prý vůbec neočekávala. „Já jsem byla potěšena už samotnou nominací. Ocenění si nesmírně vážím a beru ho jako odměnu za 30 let práce,“ řekla Zdena Hauerlandová. Ta na městském úřadu skončila v loňském roce, kdy odešla do zaslouženého důchodu.

Důvodem ocenění nymburské počítačové odbornice jsou její velké zásluhy v oboru.

„Oceněn byl její celoživotní přístup k elektronizaci. Už v dobách okresních úřadů byla jednou z hlavních postav, které se na celostátní úrovni snažily posunout fungování IT na vyšší úroveň. Byla členkou a zakladatelkou mnoha pracovních skupin a komisí informatiky, z nichž vzešla nynější Komise informatiky svazu měst a obcí. V ní stále aktivně pracuje,“ píše se v ocenění.

Poznáte obec či město na Nymbursku?
FOTOKVÍZ: Poznáte obec či město na Nymbursku?

Zdena Hauerlandová nepracovala jen pro nymburskou radnici. V dobách začátků počítačů a sítí v Československu a později v České republice pracovala v komisi vytvořené ministerstvem vnitra. V letech 1992 až 1997 pomáhala vybudovat státní informační systém. „To bylo v dobách prvních polistopadových ministrů,“ zavzpomínala oceněná žena.

Ačkoliv pozici na nymburské radnici už opustila, stále se věnuje práci v oboru v komisi pro města o obce.

„V této době připravujeme návrhy pro zabezpečení internetu pro státní a veřejnou sféru. Zabýváme se přípravami na vysokorychlostní internet v režimu 5G. Naše návrhy míří na projednávání do parlamentu,“ přiblížila náplň své nynější činnosti.

Ještě před loňským odchodem z nymburské radnice pomáhala s úpravami webové stránky města do té podoby, jak je znají současní uživatelé. V únoru tyto stránky získaly nejvyšší krajské ocenění v soutěži Zlatý erb jako nejlepší stránky měst a obcí. Nyní se čeká na vyhlášení celostátního kola, jehož výsledky budou známé příští týden.

Její nástupce v čele odboru informatiky Josef Hájek podal žádost o přidělení dotace na vybudování veřejné wifi sítě ve městě. Žádost uspěla a město získalo evropskou dotaci 15 tisíc eur. Obyvatelé už měli možnost hlasovat o místech, kde budou takzvané hotspoty, tedy místa, kde se bude možné zdarma připojit k internetu, vybudována. Síť podle dotačních podmínek musí vzniknout do 18 měsíců.

Ilustrační foto
Pomocí falešných e-shopů vylákal 2 miliony. Je ve vazbě