Zájem porodit své dítě v nymburské porodnici projevilo v loňském roce celkem 772 maminek. Narodilo se tu 399 holčiček a 374 chlapů, 
z toho byla jedna dvojčata. To je pro porodnici podle primáře Dušana Kolaříka velmi slušné číslo, které se ve statistikách nymburské porodnice objevilo naposledy v roce 2010. „Před dvěma lety tu bylo kolem 550 porodů," uvedl pro srovnání primář Kolařík. 
U více než tří set porodů byli také přítomni tatínkové.

Stoupající počet porodů 
v Nymburce je dán samozřejmě z velké části kvalitním zdravotním personálem. „Kolikrát potkám na ulici některou z maminek, které jsem rodil, a bohužel si ji nepamatuji. Ale sestry, ty znají každého," oceňuje primář. Maminky si pochvalují, že je o ně perfektně postaráno. „Je tady velmi pěkné domácí prostředí," řekla jedna z maminek, která právě odcházela domů.

Ve srovnání s ostatními porodnicemi má ta nymburská poměrně nízký počet císařských řezů. Vloni to bylo kolem 22 procent. Ve většině porodnic to číslo podle Dušana Kolaříka bezdůvodně narůstá. „Podle mého názoru je hlavním důvodem lenost porodníků. A svádí to na bezpečnost maminek. Ta je samozřejmě prvořadá. Ale vezměme si příklad, že v nějaké nejmenované porodnici chce maminka lepší péči, má na to peníze, řekne pane docente, já vám dám dvacet tisíc korun, když se o mě budete starat. On jí to slíbí, ale pak zjistí, že porod začal, pak zase nepokračuje, pak opět začne a on musí vždycky z domova přijet, pak 
s ní stráví celou noc a druhý den má službu. To je pro něj nepohodlné, takže maminku přesvědčí, že je lepší varianta císařský řez," vidí situaci 
v českých porodnicích Dušan Kolařík, který tento způsob naprosto odmítá.

Nejzávažnějšími případy, kdy je nutné zvolit takzvanou sekci, neboli císařský řez, jsou podle primáře momenty, kdy jde o nitroděložní tíseň plodu. „Každý porod monitorujeme, abychom věděli, že srdeční akce miminka je v pořádku. Když je vše v pořádku, neděláme nic a necháme porodu přirozený průběh. Když se na monitoru něco objeví, teprve pak zasahujeme," ví Dušan Kolařík.

Zajímavostí je, že se od nějakých osmdesátých let zvýšila průměrná porodní váha miminek. Dnes už není žádnou zvláštností, když se narodí dítě s porodní váhou nad čtyři kilogramy. V roce 2013 dokonce jedna z maminek porodila v Nymburce holčičku, která vážila přes pět kilo. To je ale podle primáře velká výjimka. Ale více než čtyřkilové děti už se rodí celkem často. „Je to dáno tím, že od osmdesátých devadesátých let minulého století se naprosto změnily stravovací návyky. Maminky mají různé vitamíny a obecně děti lépe prosperují. Ale myslím, že už ten nárůst porodní váhy dosáhl svého vrcholu. Zase na druhou stranu už není tolik těch obrovských dětí, jako bylo například před deseti lety," myslí si nymburský primář gynekologicko-porodnického oddělení Dušan Kolařík. Vloni se prý narodilo největší miminko kolem 4 800 gramů.

Během našeho povídání přiběhla pro primáře sestřička, že musí k porodu. Po pěti minutách se ozval z porodního sálu pláč novorozené holčičky. „Porod byl mírně nestandardní, protože maminka byla velmi drobná a dítě mělo 3 330 gramů. Ale vše dopadlo dobře," řekl Dušan Kolařík po návratu.