„Zásobu denně doplňujeme krví, kterou nakupujeme od transfúzních stanic. Zatím se nám ji daří sehnat, ale vyžaduje to každodenní telefonování do několika transfuzních stanic, třeba i do Frýdku Místku,“ uvedl vedoucí lékař laboratoře nymburské nemocnice Vladimír Temlík.

Pro nemocnici v Městci Králové je zásadním dodavatelem krve kolínská nemocnice. „Primárně získáváme krev z Kolína. Pokud tam nemají, voláme další místa. Zatím ale nenastal žádný problém,“ uvedla mluvčí nemocnice Lucie Drobík Kolářová.

Potvrdila to i primářka Transfuzního a hematologického oddělení Oblastní nemocnice Kolín Dagmar Chalupová. „Dárci se na pozvání dostavují. Složení potřeby krevních skupin se mění podle skladby pacientů,“ uvedla.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula hovoří na schůzi Poslanecké sněmovny 20. října 2020 v Praze
Opatření proti koronaviru: Přijdou další a přísnější, naznačil Prymula

V současné době se v kolínské transfuzní stanici provede denně padesát až devadesát odběrů. Strach z rizika nákazy onemocněním covid-19 se na dárcovství výrazně neprojevil. „Lidé, kteří přicházejí darovat krev, se nebojí. Obdivuji, že i v nepřátelském ovzduší, které nyní panuje, jsou lidé, kteří stále chtějí nezištně pomoci druhým. V naší dárcovské populaci je morálka výborná,“ poznamenala primářka.

Transfuzní a hematologické oddělení bude aktuálně v odběrových dnech 23. a 26. října odebírat krev dárcům všech krevních skupin.
Pozvaní dárci se na odběry dostavují v předem dohodnutých termínech. Kdo se rozhodne darovat krev poprvé, může přijít kdykoli v pravidelných odběrových dnech, tedy každé pondělí a pátek mezi šestou a devátou hodinou. Odběry speciálních krevních složek probíhají ve čtvrtek a pátek od osmi do deseti hodin.

Přívoz na řece Labi v Nymburce - loď Mojmír.
Přívoz začal opět jezdit přes Labe

Dárci krve nemusí platit za parkování v areálu kolínské nemocnice. Stačí, aby si při příjezdu vzali lístek z příjezdového automatu, po odběru krve si ho nechali potvrdit a při odjezdu předali vrátnému.