VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sládek musí mít k pivu kladný vztah, jinak to prý opravdu nejde

NYMBURK - Se sládkem nymburského pivovaru, Jaroslavem Svobodou, jsme absolvovali slovní exkurzi křížem krážem Postřižinami. Tady je výsledek.

30.6.2007
SDÍLEJ:

Jaroslav Svoboda (60) pochází z Černé Hory, je ženatý a má dvě dcery a tři vnučky. V Pivovaru Nymburk s. r. o. působí od roku 2002.Foto: Deník/ Olga Havránková

Postřižinská dvanáctka se stala pivem České republiky roku 2007, vyhrála mezi třiceti šesti značkami v nejprestižnější kategorii v Českých Budějovicích. V novinářské soutěži se letos umístila na třetím místě třináctka Bogan a všechna Postřižinská piva se dostala do finále. Sládek Jaroslav Svoboda se od svých patnácti let pohybuje kolem piva.Vyučil se, kde jinde, než v Plzni a střední potravinářskou školu vystudoval v Praze. Pracovat začal v Černé Hoře jako podsládek, nejdéle působil v Havlíčkově Brodě (pivo Rebel), kde se nakonec stal ředitelem. Ovšem s dobou se měnily také posty a pan Svoboda roku 1996 odešel. Funkci sládka vykonával od roku 1998 v Pardubickém pivovaru Pernštejn a od roku 2002 v Pivovaru Nymburk s. r. o.

Jak jste se stal sládkem v nymburském pivovaru?

V pivovarství pracuji celý život, prošel jsem od dělníka, přes mistra, podsládka a sládka až na post ředitele. Ani nevím, jak se o mě v Postřižinách dozvěděli, ale nabídli mi místo sládka. Jsem tu od roku 2002.

V čem tato práce spočívá?

Dříve se sládkovi říkalo „pan starý“, protože mu nebylo méně než padesát let – musel mít zkušenosti. Dnes mluvíme o vedoucím (manažerovi) výroby. Zajišťuje nákup surovin – chmel, slad, voda a kvasnice. Máme několik dodavatelů, ale záleží vždy na kvalitě surovin v závislosti na úrodě v konkrétním roce. Dále kontroluji celý proces výroby, při tom mi pomáhají rozbory vzorků z laboratoře. Na jejich základě upravuji technologii, tedy měním teplotu nebo dobu kvašení a podobně.

Na čem závisí rozdílná chuť různých značek?

Největší vliv na konečný produkt má voda a složení surovin. Ne každý pivovar koupí nejdražší žatecký chmel, stejné kvasnice. My kupujeme kvasnice z propagační stanice pivovaru Budvar.

Jak je to s ochutnáváním piva při výrobě?

Je to jedna z kontrolních činností. Ve spilce se sleduje prokvašení, tzn. úbytek kvasitelných cukrů, stav deky (pěny), teplota a doba kvašení. Poté pivo chutnáme ve sklepě, kde kontroluji čirost, vůni, chuť a pěnivost. Z laboratoře zjistím stupňovitost, kolik má alkoholu atd. Dále probíhá filtrace piva, zde je důležité, aby pivo bylo jiskrné a průzračné. Je podstatné, aby se piva řezala (míchala), což zaručuje standardnost produktu.

Jak se liší výrobní proces desítky a dvanáctky?

To začíná už ve varně, kde dáváme na hektolitr piva určité množství sladu a chmelu. Čím silnější pivo, tím více sladu a chmelu. Proto jsou silnější piva hořčí a hutnější, mají vyšší cukernatost.

Jak dlouho trvá cesta jedné várky piva výrobním procesem?

Podle klasické výroby, staré a známé přes padesát let takto: za jeden den (deset hodin) várku uvaříme, potom kvasí ve spilce zhruba od šesti do deseti dnů, záleží na stupňovitosti. Ve sklepě pivo leží a dokvašuje v tancích o objemu od sto deseti hektolitrů do dvě stě třiceti. Desítky leží kolem tří týdnů, dvanáctky třicet až šedesát dní. Stáčení je otázkou jednoho dne. Celkem tedy jeden a půl až dva měsíce.

Jaký máte osobně vztah k pivu?

Kdybych k pivu neměl kladný vztah, nemohl bych dělat sládka. Nejhorší je brát pití piva jako povinnost. Jako člen čtyřčlenné degustační komise chutnám každý den v půl deváté ráno zhruba šest vzorků piv, která se den před tím stáčela. Každý má na vzorek subjektivní názor, takže uděláme průměrný výsledek, ale ještě se nám nestalo, že bychom konstatovali neprodejnost várky.

Do kterých zemí putuje Postřižinské pivo?

Před třemi měsíci jsme začali vyvážet pivo do Izraele, a to pivo tlačené při stáčení rajským plynem. Toto pivo má nasládlou chuť, ale jinak by na něj rajský plyn neměl mít vliv. Na domácím trhu se neprodává. Nejvíce vyvážíme do Německa lahvové i sudové pivo, dále do Švédska, kde je prohibice, osmičku. Do Francie dodáváme jedenáctistupňové pivo s karamelovou příchutí La Cagole a dříve ještě ochucené pivo Propaganda. Potom dodáváme jen nárazově na objednávku do Austrálie, USA a Anglie a do Slovinska také plechovkové pivo.

Kdyby Vám někdo zavázal oči, poznal byste druhy piv?

Už jsem to zkoušel – někdy to lze poznat, někdy ne. Jezdím na celostátní degustace, kde dostanu šest vzorků, ale nevím které to jsou značky, co mám vlastně hledat. Nikdy to není jednoznačné.

Vzpomenete si na nějakou příhodu z pivovaru?

Každé jaro děláme v pivovaru zabijačku pro zaměstnance. Letos jsme ji spojili s oslavou mých šedesátin a zrovna uteklo prase. Řezníci ho honili po celém areálu. (smích)

Co říkáte na film Postřižiny?

My „pivařský“ jsme ho viděli už mockrát a pokaždé na něm najdeme něco nového. Jsme pyšní, že existuje takový film z pivovarského prostředí. Vždy pohladí po duši. Je to pro nás v podstatě kultovní film. Hrabal jako malý sledoval cvrkot tady v pivovaře, kde žil jako nevlastní syn Francina. Děj patří sem, ale pivovar v Nymburce už prošel modernizací, takže film byl natočen převážně v Dalešicích u Třebíče, kde byl pivovar ještě s původním vybavením.

Co je pravdy na pověrách o černém a světlém pivu?

Černé pivo je hutnější, sladší a určitě působí jako energetická vzpruha. Traduje se, že kojícím ženám pomáhá při kojení, navíc se do něj má přidat žloutek. Něco na tom určitě je, i když to asi není vědecky prokázáno. Dnes se omezuje pití sycených vod a v pivu je také kysličník, který může roztahovat žaludek. Potom vznikají pivní pupky. (smích)


30.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 90 Kč

Elektrotechnici a technici energetici přístrojů, strojů a zařízení ELEKTRIKÁŘ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Požadujeme: vyhláška č.50 §6, (u studentů bez osvědčení můžeme případně zajistit §5; , , Kontaktovat nás můžete e.mailem nebo telefonicky v době od 7:00 - 14:00 hod.. Pracoviště: Centec automatika, spol. s r.o. - hořátev, 289 13 Zvěřínek. Informace: Lucie Podhorová, +420 770 182 233.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 17 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka maso, uzeniny, lahůdky - NYMBURK. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o řeznictví Procházka (PMU CZ, a. s.), v prostorách Penny Marketu ve městě NYMBURK. , , Pracovní náplň , • prodej masa , • příprava a prodej uzenin, lahůdek a pečiva , • manipulace se zbožím , , Požadujeme , • vyučení v oboru (prodavač nebo řezník) výhodou , • chuť do práce , • nezaučené zaučíme , , Nabízíme , • pracovní poměr na dobu neurčitou s pravidelně vyplácenou mzdou , • bonusy za plnění tržeb, zaměstnanecké nákupy, stravenky , • kreativní práci s lidmi s možností postupu , , V případě zájmu se v dopoledních hodinách zastavte přímo na prodejně, nebo svůj životopis zašlete na mzofova@prochazka.cz.. Pracoviště: Pmu cz, a.s., pracoviště nymburk, Drahelická, č.p. 2265, 288 02 Nymburk 2. Informace: Michaela Zofová, +420 727 901 088.

Výroba - Výroba Montážní dělník 18 000 Kč

Montážní dělníci ostatních výrobků PRACOVNÍK VÝROBY. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: spolehlivost, pečlivost a svědomitost, selský rozum a technickou gramotnost;, , Zaměstnanecké výhody: pěkné pracovní prostředí, 5 týdnů dovolené, vstřícný přístup, jídelna v areálu TPH, příspěvky na stravu, dobrá dostupnost veřejné dopravy;, , Kontaktujte nás telefonicky nebo e.mailem v době od 7:00 - 15:00 hod.. Pracoviště: Technologický park hořátev, 289 12 sadská, 289 13 Zvěřínek. Informace: Lucie Podhorová, +420 325 545 450,770 182 233.

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 19 000 Kč

Zámečníci strojů ZÁMEČNÍK. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: praxe výhodou; orientace v technických výkresech; ochota učit se novým věcem; řidičský průkaz skup. B výhodou;, Nástup možný dle dohody., , Zájemci se mohou hlásit na e-mail: prace@nevsimal.cz.. Pracoviště: Nevšímal, a.s. - provozovna, K Letišti, č.p. 2262, 288 02 Nymburk 2. Informace: Roman Pažout, .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Celníci a inspektoři odhalili nelegální obchod s tygry
14

Zabít, naporcovat, prodat. Čínská medicína si žádala tygry

Policisté žádají o jakékoliv informace o ženě a autě na snímku.

Zlodějka kradla na pumpě. Poznáte ji?

Typická žaloba církví o majetky se týká kusu pole

Střední Čechy – Jednou tak a jindy naopak; vývoj sporu nelze předem odhadnout, protože případ od případu je to jiné. Takové jsou spory kolem církevních majetků ve středních Čechách, jimiž se nyní zabývají soudy okresní, krajský i odvolací senát toho vrchního. A to v nepřehlédnutelných počtech.

Usmrcené oči Berouskových tygrů a širý, černý lán: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. července 2018.

Opilý řidič srazil cyklistu, za volantem ho vystřídala manželka. Také pila

Střední Čechy – Podezřelá z ohrožení pod vlivem návykové látky je kvůli svému počínání během jediného večera celá manželská dvojice: muž i žena. O tom, čeho se podle policie pár dopustil 28. května v Čakovičkách na pomezí Mělnicka a Prahy-východ, informovala ve středu Eva Hašlová z územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Východ.

U knihovny vyroste venkovní čítárna

Nymburk – Nejen školy jsou tradičním místem stavebních prací o prázdninách. Zásadní úpravy v těchto dnech a týdnech provádí dělníci také na Městské knihovně v Nymburce.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT