Velké úspory energií ve dvanácti nymburských objektech a na veřejném osvětlení. To garantuje společnost D-energy. Aktuální zastupitelstvo vzalo zprávu na vědomí.

Už bylo totiž rozhodnuto. 
V kompetenci to mají radní 
a ti to schválili. Projekt by měl zahrnovat balík celkem dvanácti objektů a veřejného osvětlení na období deseti let. „Týká se to tří základních škol, mateřinky U Pejska a kočičky, jídelny ZŠ Komenského, gymnázia, knihovny, bazénu, Obecního domu, nemocnice, polikliniky a radnice," vyjmenovala mluvčí radnice Markéta Tomčíková. Navíc se město rozhodlo, že do tohoto projektu zahrnou ještě městské osvětlení.

„Projekt se týká také modernizace zmíněných objektů. Snažíme se chovat hospodárně, proto jsme se rozhodli do toho jít. Je to pro město výhodné. Bez vstupního kapitálu zajistíme úsporu energií, ale také investujeme do objektů sumu 29 milionů korun," uvedl starosta Miloš Petera.

Investice zajistí pro město úsporu na energiích ve výši 4,5 milionu korun. Úspora bude vždy vyšší než investice.
Ve většině objektů budou instalovány například systémy individuálního vytápění, ventily či oběhová čerpadla. 

Projekt pro Nymburk zahrnuje i rekonstrukci veřejného osvětlení. „Počítáme s výraznou úsporou díky instalaci bezúdržbových svítidel na bázi technologie LED. Ta přináší výrazné snížení příkonu, nižší nároky na údržbu a delší životnost," vysvětlil jednatel společnosti D-energy Drahoslav Chudoba.

Na aktuálním zasedání zastupitelů se ozvaly i hlasy, které byly na vážkách. Nemohly však už nic ovlivnit. „Zaručíte nám, že výrobky, které vy instalujete, vydrží i po oněch deseti letech?" ptal se například zastupitel Jan Ritter.

„Nepoužíváme výrobky 
z pochybných destinací. V oblasti LED svítidel je záruka na 25 let. V době, kdy vám objekty po deseti letech předáme, budou tedy v polovině své životnosti. Po deseti letech zaručujeme, že zařízení bude stejně provozovatelné jako první den po spuštění," oznámil zástupce společnosti D-energy.

Stejné projekty běží v Pradubickém a Královéhradeckém kraji, také v částech Prahy.