Vedení města Nymburk vyčlení z bytového fondu jeden malometrážní byt určený pro lidi, kteří se ocitnou v náhlé krizové životní situaci. Bydlet v něm bude možné maximálně šest měsíců.

„Město velikosti Nymburka by mělo mít připravený byt pro lidi, kteří jsou postiženi třeba požárem, povodní, nebo nějakou jinou nepředvídatelnou situací.
O potřebě takového bytu se hovoří delší dobu, nyní se nám takový vhodný podařilo najít," vysvětluje místostarosta Nymburka Pavel Fojtík.

Přesná definice nároku na získání takového bytu je pevně dána podmínkami. „Krizový byt je určen především pro matku či otce s dětmi v momentální krátkodobé tísni. Pro ženy – oběti domácího násilí, nebo pro rodiče, kteří po rozpadu manželství nemají možnost bydlet v místě svého trvalého bydliště, dále je určen pro osoby, které náhle ztratily možnost bydlet v důsledku živelní pohromy," vyjmenovává Fojtík a dodává, že podle informací sociálního odboru je už nyní takový byt velmi potřebný.

Malometrážní byt o rozměrech 26 m2 bude vybaven základním zařízením jako postele, kuchyňská linka, vařič, lednička, pračka a měl by poskytnout dočasný azyl maximálně pro čtyři osoby. Byt se nachází v ulici Purkyňova, v domě s pečovatelskou službou.

„Myslíme si, že je to posun v sociálních službách, které město svým občanům nabízí. V této fázi jsme rádi, že se nám podařilo najít alespoň jednu bytovou jednotku. Dále budeme reagovat podle aktuálních potřeb 
a v budoucnu by takových krizových bytů mohlo být na území města více," myslí si nymburský místostarosta Pavel Fojtík.