Zároveň potvrdil, že koalice, o níž se v tuto chvíli jedná, má podobu NSK, ODS a ČSSD. Tyto tři subjekty dají dohromady nejtěsnější většinu 11 hlasů. „Jsou samozřejmě i jiné varianty, ale dnes budeme jednat v tomto formátu,“ konstatoval Mach.

Jeho slova potvrdil i lídr ODS Zdeněk Vocásek. „Na jednání bychom se měli dohodnout na zbylých nejasnostech a pak vydat prohlášení,“ řekl muž, který by se po dvou letech mohl vrátit do pozice místostarosty. Personální obsazení nejvyšších postů však stejně jako Mach komentovat nechtěl. „To jsou právě body, o kterých se bude ještě jednat,“ doplnil zástupce ODS.

Lídr ČSSD a současný náměstek hejtmanky Miloš Petera už v neděli řekl, že půjde na jednání s představou jednoho místostarosty, přičemž právě ČSSD by na tento post nikoho nenominovala a město by tak mohl vést tandem Mach – Vocásek. „Já se určitě místostarostou stát nechci, zůstanu pracovat na kraji,“ odmítl spekulace, že by se druhým místostarostou mohl stát právě on jako lídr místní ČSSD.

Co však v tuto chvíli už nikdo nezpochybňuje, je fakt, že starostou se stane Tomáš Mach. Jaký zásadní krok učiní jako první po svém zvolení? „Seznámím se se všemi projekty. Není pravda, jak někteří říkají, že bych vše po minulé koalici spálil. Byly tu výborné projekty, byly tu i špatné projekty. Mým prvním úkolem bude seznámit se s těmi aktuálními,“ řekl pravděpodobný první muž Nymburka pro příští období.

Nymburk s klidem zvítězil v letošních obecních volbách na celé čáře.
Mach: Cítím satisfakci, dopadlo to nad očekávání

Dosavadní starosta a lídr Změny pro Nymburk Pavel Fojtík je z jednání vítěze voleb překvapen. „Překvapilo mě, když jsem se dozvěděl, že nová koalice byla domluvena už před volbami. Nejsem si jistý, že spojení pana Macha s panem Peterou, který je podepsán pod desítkami problematických projektů v Nymburce, je to, co voliči chtěli,“ uvedl Fojtík.

Roli opozice vnímá jako zásadní. „Myslím, že v deseti lidech budeme velmi silná opozice. Byli bychom rádi, kdyby nová koalice pokračovala v už rozjetých projektech. Chceme dohlédnout, aby pokračovala oprava Na Rejdišti, hřiště na Tyršovce i na hasičárně a další připravené akce,“ doplnil Fojtík.

Připomeňme, že víkendové volby vyhrálo hnutí Nymburk s klidem s 26% hlasů. Na druhém, třetím a čtvrtém místě skončili zástupci dosavadní koalice. Tedy Nymburští demokraté (14%), Změna pro Nymburk (13%) a ANO 2011 (10%). Součet jejich mandátů včetně jednoho úspěšného za hnutí Zdravý Nymburk je 10, tedy těsně menšinový. Vítěz voleb NSK podle očekávání nejprve vyjednával s dalšími partnery, tedy ODS (8%) a ČSSD (7%). Součet mandátů těchto tří stran a hnutí je 11. Pokud se tedy dohodnou, budou mít v zastupitelstvu těsnou většinu.

Volební štáb dosavadního starosty Pavla Fojtíka a hnutí Změna pro Nymburk v hotelu Grand.
Fojtík: Propadlo skoro 20 procent hlasů

Před čtyřmi roky byl výsledek voleb jiný. Tehdy zvítězila Změna pro Nymburk s necelými 20%. V rámci povolebních vyjednávání její lídr Pavel Fojtík obsadil post místostarosty a starostou se stal Tomáš Mach, tehdy kandidující za ČSSD. Dalším místostarostou se stal Zdeněk Vocásek za ODS.

Jenže tento formát vydržel jen dva roky, kdy Změna pro Nymburk domluvila jinou koalici s Nymburskými demokraty a ANO 2011 a do čela města se postavil Fojtík. Místostarosty byli zvoleni Jan Ritter a Adriena Gabrielová. Trojice těchto uskupení míří po současných volbách do opozičních lavic.

Jan Ritter
Ritter: Překvapil mě zisk Nymburku s klidem