S téměř ročním zpožděním oproti původnímu plánu, zato s mimořádnými osobnostmi a za účasti pěti stovek diváků.

Řeč je o slavnostním otevření nového zimního stadionu v Poděbradech, který po demolici toho předchozího 
v roce 2011 vyrostl na stejném místě. Má výrazně nižší strop, nejnižší možné, tedy zámořské rozměry kluziště. Stavba stála zhruba 40 milionů korun.

Na slavnostní otevření, které bylo připraveno na nedělní patnáctou hodinu, dorazily skutečné osobnosti českého hokeje, ale také třeba účastník sočské zimní olympiády, rychlobruslař na krátké dráze Vojtěch Loudín.

Celé odpoledne moderoval hokejový a krasobruslařský sportovní komentátor Petr Vichnar. Slavnostní buly vhodil šéftrenér Českého hokejového svazu a asistent trenéra Hlinky z Nagana 1998 Slavomír Lener. „Poděbrady se vydaly stavbou nového, čistého a finančně nenáročného stadionu právě tou cestou, kterou bychom chtěli, aby se vydala i další města. Cílem je především kvalitní práce 
s mládeží. Přeji místním, aby se jim podařilo skloubit školu s hokejem a ať tu vyroste řada kvalitních hokejistů," řekl na úvod Lener a odměnou mu byl potlesk zaplněné tribuny.

K úvodnímu hokejovému zápasu na tomto stadionu se proti sobě postavily na jedné straně tým českých hokejových legend v čele s kapitánem Richardem Fardou a takovými borci let nedávno minulých, jakými jsou David Moravec, Bedřich Ščerban, Richard Žemlička, bez helmy hrající někdejší řízný sparťanský bek Leo Gudas, Jiří Zelenka, Josef Řezníček a řada dalších zvučných jmen. Na střídačce je koučovali Jan „Gusta" Havel, 
Pavel Richter a Milan Nový.

Proti nim se postavilo současné hokejové „áčko" Poděbrad. Domácí hráči měli 
pro tento zápas v zádech na střídačce skutečnou trenérskou superstar, trenéra známého především z Pardubic a v současné době od úspěšných týmů ruské KHL Miloše Říhu. Nastoupil také s dvacítkou na dresu předseda klubu Petr Fiala, který většinu legend do Poděbrad pozval a symbolicky v závěru utkání uzavřel skóre.

Hrálo se opravdu v přátelském duchu a prakticky bezkontaktně. Bývalí reprezentanti dokázali, že i přes chybějící rychlost a dravost nezapomněli nic z kombinačních schopností a domácí borce často přehrávali, což se projevilo i na narůstajícím skóre. Po dvou třetinách svítil na nové světelné tabuli stav 2:7. Až v samotném závěru utkání hvězdy trochu polevily a dovolily domácím zkorigovat na konečných 5:8.

Během prodloužené první přestávky se představily členky místního krasobruslařského oddílu pod vedením Dagmar Mikolandové. Během druhé pauzy vyjeli na led závodníci v short tracku, tedy rychlobruslení na krátké dráze v čele se zmíněným Vojtěchem Loudínem.

Po skončení zápasu si několik odvážných diváků zkusilo trestné střílení na gólmana výběru legend Jiřího Mašáta. A několik z nich povedenými fintami zkušeného brankáře překonalo.

Na sběratele podpisů čekala autogramiáda zvučných hokejových jmen, ostatní nazuli brusle a začalo první veřejné bruslení v čerstvě otevřené poděbradské hale.

Nový český rekord: lidského hada utvořilo na ledě 116 bruslařů

Součástí slavnostního otevření poděbradského zimního stadionu byl také nový český rekord. Pořadatelé akce vyzvali v minulých dnech místní, kteří na otevření dorazí, aby si nezapomněli vzít brusle. A to nejen kvůli veřejnému bruslení, které začalo po hokejovém zápase, ale také kvůli pokusu o vytvoření českého rekordu v počtu osob na ledě na bruslích a vytvoření lidského hada. Tedy takového, aby se všichni za jízdy drželi za ruce. „Nutný je počet nejméně sta lidí. Takový rekord bude ustanoven u nás poprvé, zatím se o to nikdo nepokusil," řekl zástupce agentury, která provádí zápisy do České knihy rekordů.

To se nakonec podařilo. Malí, velcí, hokejisté, krasobruslařky, starosta s místostarostou, ti všichni nakonec vytvořili hada čítajícího 116 lidí. Rekord tak byl platný a bude zapsán do příslušné knihy.