Budova bude energeticky šetrná s využitím solárních panelů a částí zelené střechy. Město chce co nejdříve podat žádost o dotaci z Národní sportovní agentury, která by mohla přinést až 90 milionů korun. To je více než polovina z plánovaných nákladů, které jsou 160 milionů korun.

Parkoviště pro téměř padesát aut

Základní fakta přednesl při prvním online představení autor objemové studie, architekt Vojtěch Jelínek. Zdůvodnil i dobrý výběr místa pro stavbu bazénu. „Mimo jiné má velmi dobrou pěší dostupnost,“ uvedl architekt.

Hlavní vchod by měl být přístupný z ulice Za Nádražím. U bazénu vyroste parkoviště pro 48 aut. Místa bude částečně možné využít i pro rezidenční parkování. Připojení z ulice Za Nádražím počítá s vybudováním kruhového objezdu. Po obou stranách ulice by měly být dobudovány chodníky.

Výstavba lávky probíhá v Nymburce hned na několika místech kolem řeky Labe.
OBRAZEM: Podpěry i konstrukce lávky se na labských březích v Nymburce už rýsují

Hlavní bazénovou halu bude tvořit pětadvacetimetrový bazén se šesti drahami, dále tribuna pro 100 lidí a vyhřívaná lavice. „Prosklená fasáda nabídne zajímavý pohled na historickou budovu nádraží a dění na železniční trati,“ podotkl architekt. Stavebně oddělený bude výukový bazén s vyšší teplotou vody i vzduchu, který poslouží především dětem.

V budově zájemci naleznou i regenerační část s vířivkou a parní lázní. Občerstvení bude ve vstupní hale.

Provoz za více než čtyři miliony korun

Směrem k podchodu pak architekt zakreslil komerční prostory, které bude pronajmout a zisk z nich by měl snížit provozní náklady. Ty jsou počítány zhruba na 4,5 milionu ročně.

Sousední podchod na Žižkov se má dočkat přebudování střechy a dalších nových vstupů z více míst. Jeden z nich by měl navazovat i na stezku pro cyklisty a chodce, která vyroste mezi plaveckým bazénem a tratí. „Toto místo chceme využít, v současné době je to v podstatě džungle,“ poznamenal Vojtěch Jelínek.

Návrat labutě do volné přírody.
Trojice vyléčených labutí se vrátila na Labe. Vyletět mohla i uzdravená hrdlička

Objekt je plánován jako energeticky úsporný. K tomu má přispět i střecha. Její nižší části by měly být oseté zelení. Na vyvýšených částech, kterými budou stropy hlavního a výukového bazénu, se počítá s usazením solárních panelů.

Zatím není jasné, kdy by se mohlo začít stavět a vedení města varuje, že je to běh na dlouhou trať. Na druhou stranu chce už na příštím jednání zastupitelů schválit zmíněnou žádost o dotaci.