Hynek. Tak se bude jmenovat nový bytový dům, jehož základy právě rostou 
v ulici Velké Valy. Projekt, který má být dokončen ještě letos, se od začátku vypořádává s námitkami sousedů. Zejména těch z vedlejšího činžáku, kteří si stěžovali nejméně na dva problémy.

Tím prvním bylo zastínění jejich pozemků a některých oken. „Tyto připomínky se řešily během stavebního řízení a byly zapracovány do výsledného projektu," říká radní Zdeněk Vocásek.

Jeho slova potvrzuje i zástupce investora, prokurista firmy Louda Reality Jozef Ďurčanský. „Firma proto zvolila nákladnější a technicky náročnější stavbu ve tvaru oblouku, aby co nejméně stínila," vysvětlil Ďurčanský.

Podle jeho slov má dodavatelská firma vykopané základy a stavební práce budou pokračovat v závislosti na počasí. „Jakmile počasí dovolí, tak se to zabetonuje a udělá se základová deska. Když všechno dobře půjde, tak na rozhraní dubna a května bychom měli být s hrubou stavbou hotoví," řekl Ďurčanský.

Další problém spojený s výstavbou nového domu ale radnice teprve musí řešit. Se začátkem stavby zmizelo z volné plochy určené pro zástavbu malé neoficiální parkoviště pod břízkami, které sloužilo hlavně obyvatelům sousedního činžáku. „To je problém, kdy radnice bude muset problém s chybějícími parkovacími místy ještě řešit. Parkoviště sice nebylo oficiální, ale rozumím tomu, že i vzhledem ke zvyšujícímu se počtu aut 
v rodinách tato místa budou chybět," uvedl Vocásek. Jaké však radnice najde řešení, to zatím nesdělil.

Budoucí obyvatelé stavěného domu Hynek budou mít parkování zajištěno v rámci projektu.

Výstavba multifunkčního čtyřpodlažního domu Hynek vyjde na 30 milionů korun. 
V objektu bude 12 bytů a prodejní prostory. Budova by měla být dokončena do konce roku.

Podobný dům nedávno vznikl i v Kolíně. V takzvaném Centru Vodárna za přibližně 60 milionů korun je vedle bytů i centrum pro seniory a lidi se zdravotním postižením.

(s využitím ČTK)