„Chodila jsem k dr. Navrátilovi a po jeho smrti mě nikdo nechce vzít. Tak poraďte, co mám dělat,“ ptá se na sociální síti Jana Kondulová Zemánková. „Mně pan zubař zemřel a náhradu nemám. A nikdo nepřijímá nové pacienty,“ přidává se Monika Vališíková.

V takové situaci by měla poradit zdravotní pojišťovna, u které je člověk pojištěn. „Pokud vás doktor ze seznamu smluvních partnerů vaší pojišťovny odmítne, měli byste si od něj vyžádat písemné vyjádření, ve kterém bude stát i odůvodnění odmítnutí. Tento dokument pak doručte zdravotní pojišťovně, která by měla daného lékaře kontaktovat a nalézt řešení,“ doporučuje nymburský radní Zdeněk Vocásek.

Ilustrační foto.
Byt i peníze na vybavení ordinace. Obce častokrát marně shánějí zubaře

Jenže zkušenosti pacientů hovoří o tom, že ani pojišťovna často nenachází východisko, s nímž by byli spokojeni. „Moje pojišťovna mi nabízela zubaře, který by mě přijal, v Kostelci nad Černými lesy,“ popisuje svou zkušenost Eva Tomášková. Ta nakonec novou zubařku našla v Libici nad Cidlinou.

V Nymburce navíc ordinuje několik starších zubařů důchodového věku. Antonín Rufer na poliklinice na sídlišti pracuje dokonce v úctyhodném věku dvaaosmdesát let. Proto chce město přilákat do města posilu.

Mezi lidmi panuje obecné povědomí, že v Česku máme málo zubařů. Stomatologa prý nelze sehnat, a když se to povede, tak jedině drahého.
Zubařů je v Česku víc než dost, i když se to nezdá, říká Roman Šmucler

Radní Vocásek začal situaci řešit na Oblastní komoře stomatologů v Poděbradech, pod níž Nymburk patří, i na krajském odboru zdravotnictví. „Předložil jsem návrh města na vyhlášení výběrového řízení poskytovatele zdravotních služeb v příslušném oboru/odbornosti zubní lékař/stomatolog s následným podáním na Středočeský kraj,“ uvedl radní. Zda právě tato cesta přivede do Nymburka nového zubaře, ukáže čas.