ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Bezprecedentním krokem je plošné testování všech hospitalizovaných pacientů na všech odděleních. A to v rámci vlastní iniciativy vedení nemocnice. „Nemocnice Nymburk přikročí k testování všech přijatých pacientů, což je nad rámec jakýchkoliv nařízení,“ řekla jednatelka nemocnice Nela Gvoždiaková. V praxi se všichni pacienti podrobují výtěru z nosohltanu.

Podle informací z úterního dopoledne nebyl koronavirus tímto testováním prokázán u žádného dalšího pacienta.

Koronavirus - Ilustrační foto
Nymburskou nemocnicí prošli čtyři pacienti s koronou, jeden zemřel

Vedení nemocnice přiměla k plošnému testování zkušenost z konce minulého týdne, kdy byli dva senioři hospitalizováni na běžném oddělení s jinými problémy a až test před přeložením prokázal, že oba jsou nakažení koronavirem. Okamžitě byli umístěni do izolované místnosti, kde spolu strávili poslední hodiny. Jednalo se o manželský pár, přičemž muž v sobotu zemřel.

Podle jednatelky Nely Gvoždiakové však nákaza koronavirem bezprostředně nesouvisela s jeho úmrtím, muž měl řadu dalších zdravotních problémů. Dvaaosmdesátiletá žena je stále v nemocniční izolaci. „V tuto chvíli je u nás nadále hospitalizovaná a její stav je stabilizovaný,“ uvedla v úterý dopoledne mluvčí nemocnice Barbora Jánská.

U dvou dalších mladších pacientů byl již od počátku na základě klinických příznaků praktikován bariérový režim. „Po potvrzení nálezu byli převezeni na specializované infekční oddělení nemocnice Na Bulovce a do Ústřední vojenské nemocnice Střešovice,“ konstatovala Nela Gvoždiaková.

Ilustrační foto.
ANKETA: Co bude první věc, kterou uděláte, až karanténa skončí?

Desítky funkčních masek

Zásadním prvkem v prevenci jsou celoobličejové masky, které nemocnice získala díky spolupráci s Českým vysokým učením technickým. Ještě na konci minulého týdne dodali odborníci 40 funkčních pomůcek. „Obrovská výhoda masek je v kvalitě ochrany vyšší než FFP3 a výdrži filtru 2 až 4 týdny. Lze je dezinfikovat a chrání navíc i oči,“ vysvětlila jednatelka nemocnice. Ta chce také poděkovat týmu Covmask.cz z ČVUT, od nějž očekávají v příštích dnech další zásilku 100 kusů těchto účinných masek.

Už dříve nemocnice získala od 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy speciální celoobličejové štíty, které se tisknou na 3D tiskárně.

Zaměstnanci nemocnice jsou prozatím ochrannými pomůckami zásobeni především díky vlastním obchodním aktivitám nemocnice ještě před vypuknutím největší krize.

Ilustrační foto
V čase pro seniory spěchal pro vodku. Bude potrestán