V Poděbradech pandemie odradila od účasti hlavně některé seniory. Potvrdil to starosta Jaroslava Červinka. „Je fakt, že někteří starší lidé se obávali, měli strach z nákazy. Nicméně komise byly obsazeny náhradníky. Základ komisí je tvořen z řad úředníků a doplňují je studenti a senioři,“ konstatoval starosta Poděbrad.

Město tradičně členům komisí, které jsou vytvořeny pro patnáct okrsků, trochu přilepší k jejich odměně, na kterou mají ze zákona nárok a kterou dostanou vyplacenu z rozpočtu ministerstva vnitra. V případě předsedy komise je odměna 2200 korun, místopředseda získá 2100 korun, ostatní členové 1800 korun. „K této částce my jako město přidáme ještě naši odměnu. Řádově jde o stokoruny pro jednotlivce, celkově je to částka kolem 200 tisíc korun,“ dodal starosta.

Z krajských voleb 2020 na Nymbursku.
Poslancem chce být 29 lidí z Nymburska. Nejvíc z nich za krajní pravici

Také Nymburk už má své volební komise složené. „Nebyl s tím žádný problém. Všichni členové volebních komisí byli navrženi kandidujícími subjekty. Navíc se hlásila spousta zájemců, takže máme v záloze pro případ potřeby i náhradníky,“ konstatovala Jaroslava Mejzrová, vedoucí odboru správních činností nymburské radnice, která má organizační stránku voleb tradičně na starosti.

Město má patnáct okrsků. Volit se bude i v relativně novém místě na Labských terasách, kde už však proběhly i poslední dvoje volby. Je to náhrada za dřívější Loko Depo, která se později improvizovaně přesunula do školky. Nyní se však ustálila na Labských terasách.

Drive-in volební místo. Ilustrační foto.
Míst pro koronavirové hlasování bude dvanáct ve Středočeském kraji. Kde u vás?

„Podnikáme kroky, aby byl v tomto místě bezbariérový přístup. Ale i na jiných volebních místech, například ve školách, kde není bezbariérový přístup, budou moci pohybově znevýhodnění voliči požádat členy volební komise, kteří jim pomohou do hlasovacích místností,“ doplnila Mejzrová.

Organizačně připraveni jsou i v Milovicích, kde voliči zamíří do sedmi volebních okrsků. „Nemám informace, že by byl problém se skládáním komisí. Jsme na volby připraveni,“ uvedla mluvčí radnice Eva Hrušková.