Vyjádřeno čísly, do této školní budovy bude chodit od září o 160 dětí více. Umožní to dotace od státu ve výši 52 milionů korun, kterou město získalo na druhou etapu dostavby.

„Šest milionů korun zaplatí město z vlastního rozpočtu," řekla ČTK místostarostka Marcela Říhová.

Škola, která vzniká přestavbou zařízení pro výuku dětí sovětských vojáků, byla otevřena loni v lednu. Nyní do ní dochází 570 dětí od první do šesté třídy, od září už ji budou navštěvovat také sedmáci.

Nová škola se v Milovicích staví od roku 2009. Její kapacita bude po dokončení 1600 dětí a celkové náklady se odhadují na zhruba 400 milionů korun. Nyní už děti i obyvatelé Milovic mohou využívat novou jídelnu, plně vybavenou tělocvičnu, běžeckou dráhu, doskočiště nebo volejbalová hřiště. V srpnu bude podle Říhové dokončena třetí etapa stavby s třídami pro druhý stupeň. „Do konce roku 2014 jsme to vybourali na skelet, odizolovali, osadili okna, budovu zazimovali. 
V příštím týdnu od pondělí nastupují řemesla, to znamená vzduchotechnika, měření, regulace a tak dále," řekla místostarostka.

Následovat bude ještě čtvrtá etapa za 40 milionů korun, při které vznikne technické zázemí, propojení školy s tělocvičnou, kabinety a byt pro školníka.
V Milovicích některé děti stále docházejí do původní základní školy. Před otevřením Juventy se musely kvůli malé kapacitě učit i v náhradních prostorách, například ve sborovně.

Podle zástupkyně ředitele Mileny Borovičkové k letošnímu zápisu na začátku února do nové školy přijde pravděpodobně opět asi 160 dětí a současní šesťáci v září už budou moci zůstat v nové škole. „Až nám bude v září objekt předán, druhý stupeň se tam přesune a budeme tam mít šesté a sedmé třídy. Další zase až za rok. Nemůžeme nabrat žáky z osmiček a devítek, protože nemáme zatím třeba učitele," uvedla. Škola se tak bude postupně zaplňovat.
Za posledních 20 let se počet obyvatel středočeských Milovic téměř zdesetinásobil, žije v nich kolem 10 tisíc lidí.

Podle Českého statistického úřadu se průměrný věk obyvatel Milovic koncem roku 2011 pohyboval kolem 30 let. Náhlý příliv lidí si Milovičtí vysvětlují dostupnými a levnými byty, které se v 90. letech uvolnily po odchodu sovětských vojsk a po zrušení milovického vojenského prostoru.

(s využitím ČTK)