Čtyři profesionální dráhy za osm milionů korun. Datum otevření: 21. srpna.

To jsou patrně nejdůležitější čísla, která se týkají v současné době dostavované kuželny u fotbalového hřiště poděbradské Bohemie. Místní znají tuto lokalitu jako na Jiskře.

Dohoda města s místními kuželkáři už je na světě řadu měsíců, nyní se hráči tohoto neobvyklého sportu dočkají slíbeného nového zázemí.

Nová kuželna se začala stavět v areálu fotbalového hřiště přibližně před čtyřmi měsíci. Provoz by měl být zahájen na začátku září, kdy začínají soutěže. Podle dodavatele dráhy Jiřího Daněčka splňuje certifikaci pro nejvyšší třídu. „Mohou se zde hrát mezinárodní soutěže, včetně mistrovství světa," potvrdil Daněček.
Místostarosta Ivan Uhlíř uvedl, že samotné stavební práce by měly být dokončeny už 21. srpna. „Akce vyšla na 
8 milionů korun a je financována z rozpočtu města," dodal Uhlíř.

Zato v bývalé kuželně u kostela, o kterou město stálo kvůli vybudování další mateřské školy, stavební úpravy ještě nezačaly. Komplikuje je odvolání jednoho ze sousedů stavby.

V původní dvoudráhové kuželně ze 70. let mají vzniknout dvě oddělení mateřské školy pro zhruba 50 dětí. Prostory jsou už vyklizené a město vybralo také dodavatele stavby. „Odvolal se však soused, bývalý zaměstnanec městského úřadu, byť mu město ve všech námitkách vyhovělo," řekl ČTK Uhlíř. Město nyní čeká na nové stavební povolení a po jeho získání stavba začne.

Přestavba jiné mateřské školy v Poděbradech, té na Žižkově, je už v plném proudu. V tomto případě nepůjde klasicky o novou školku, jen kus od stávající budovy, která už nevyhovuje 
a je zastaralá, vyroste budova nová. Do té se děti přesunou a stará budova školky bude zdemolována.