Nejinak tomu bylo i letos. První červnový víkend zabodovaly hned dva postřižinské produkty. „Mezi polotmavými pivy získal třetí místo Něžný Barbar,“ říká sládek nymburského pivovaru Bohumil Valenta.

Tmavé nymburské pivo dokonce svoji kategorii vyhrálo a přivezlo si zlatou medaili. „Nejobsazovanější kategorií je soutěž mezi jedenáctistupňovými pivy, kde se naše jedenáctka umístila na pátém místě, což se dá v takové konkurenci také považovat za úspěch,“ doplnil Valenta.

Polotmavý Něžný Barbar však nezískává na pověsti pouze za humny. Oblíbili si jej i pijáci v Nymburce. „Reakce na toto pivo nás příjemně překvapily a zatím tedy nedodržujeme slib, že jej budeme vyrábět pouze při svátečních příležitostech, ale jede prakticky nepřetržitě,“ pochvaluje si ředitel pivovaru Pavel Benák.

Ještě jedno ocenění si však pivovar přivezl ze soutěží. Na začátku května se v Hradci Králové uskutečnil festival jídla a piva nazvaný Gurmán. V jeho průběhu mohli samotní návštěvníci hlasovat o nejlepší čepované pivo. V konkurenci dvaceti pivovarů se nymburský umístil na druhém místě a získal titul Stříbrný Gurmán 2010.

Neodvratně se také blíží Postřižinské slavnosti, tedy den pití a kultury na dvoře nymburského pivovaru. Koná se v sobotu 19. června a kromě akcí, které jsou na vedlejším inzerátu, se mohou návštěvníci těšit na zmiňovaného Něžného Barbara či kvasnicové pivo. „V nabídce budou také nové cyklistické reklamní dresy s motivem našeho pivovaru,“ zve ředitel Benák.

Nymburskému pivu se daří i na zahraničních trzích. Po několika letech zásobuje například ruský trh. „Zvýšil se i export do Francie, kam kromě slabších piv do Marseille dodáváme nově pivo i do Paříže. Žádají si třináctistupňového Bogana,“ uzavřel Benák.