Už prakticky deset let sleduji dění v pivovaru, kolem něj a jako piják piva také dokážu říct to nejdůležitější: jestli mi chutná či nikoliv.
„Nedá se to pít, mám po tom hroznou sr..ku, chutná to jako naředěný…" slýchával jsem před těmi deseti a více lety poměrně často. A nutno říci, že poměrně oprávněně.

Ti, kteří pamatují opravdu dávné časy, mají na nymburské pivo nepěkné vzpomínky a tvrdí, že horší bylo snad jen to sousední kolínské, jehož Perlu (tak se ta břečka jmenovala) mám tu čest také pamatovat.

Nicméně kolínský pivovar zrušili, nymburský zůstal. 
A věci se začaly měnit. Najednou jsem slýchal ve svém telefonním sluchátku ředitele pivovaru Pavla Benáka, jak mi s radostí v hlase oznamuje, že pivovar získal ocenění na celorepublikové soutěži. Nejprve to byla opravdu výjimka, pak trofejí začalo přibývat. Jak jsem v dobách dávných nymburské pivo pít přestal, tak jsem zase začal vyhledávat výčepy, kde „naše" pivo opět teče.

A kdo mi chce namluvit, že je srovnatelné s tím hnusem
z dob dávných, nechť už do hospody ani nepáchne, kupuje si Braník v plastové dvoulitrovce a hlavně ať netvrdí, že je pivní pamětník.

Před pár lety mě chuťově fascinoval třináctistupňový Bogan. Mívali ho v Grandu, kam jsme občas zavítali k obědu a byla to opravdu lahůdka.

Pak přišel polotmavý Něžný Barbar. „To je pro mě nejlepší pivo ve střední Evropě," neváhal jsme v sobotu říci sládkovi Bohoušovi Valentovi, když jsme se potkali v pivovaru na slavnostech. On se jako autor tohoto pivního speciálu jen lehce usmál. Já bych mu za tento nápad a vytvořenou chuť udělil Nobelovku za potravinářský výrobek. Taková kategorie sice neexistuje, ale zní to lépe než za chemii, kam by případně asi takový objev spadal.

A na závěr jedno přání. Vlastně dvě. Jednak to, aby se vám speciální pivovarská příloha, která je součástí středečního Nymburského deníku, líbila a byla pro vás nejen příjemným počtením, ale také výzvou k chuťovým i cestovatelským dobrodružstvím.

A pak bych si také přál, aby Něžný Barbar, Bogan i další nymburská piva byla na čepu ve více místních hospodách, barech a osvěžovnách, než je tomu dosud.

Tak snad se toho společně někdy dožijeme…